Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

#TenHagIn

De spelers van Ajax werken zich onder leiding van Erik ten Hag in het zweet tijdens de voorbereiding op een nieuw seizoen. Hopelijk krijgt de trainer van iedereen - directie, supporters, media en spelersgroep - de kans om zijn stempel op het spel van Ajax te drukken.

28 juni 2018 - 11:38
UsershyraDesktopajax_dataimages33f354fccac8f15f905700c70c68d8c4_normal-2

Ajax verloor in Duitsland een onbeduidend oefenpotje met 3-1 en veel supporters waren alweer in rep en roer. #TenHagOut, je zag het op veel plekken gelijk terug. Zo’n oefenpotje zegt mij echt nul komma niks. Het gaat erom dat Ajax er staat als Sturm Graz zich meldt in de Arena.

Ik vind echt dat Ten Hag een serieuze kans moet krijgen bij de start van het nieuwe voetbaljaar. Hopelijk wordt het een frisse start, want daar snakt iedereen naar. De trainer stapte halverwege vorig seizoen onder de moeilijkste omstandigheden in en moest sturing geven aan een volstrekt gedesillusioneerde selectie. Ga er maar aan staan.

Ajax heeft een klotetijd achter de rug. Ronduit een klotetijd. Het onbeschrijflijke leed rondom Abdelhak Nouri, het vertrek van Peter Bosz, Dennis Bergkamp, Hennie Spijkerman en Marcel Keizer. Het chagrijn rond de club zwol aan. Alles hakte er enorm in. Bij de supporters, maar vooral bij de al geknakte spelersgroep en de rest van de club. Een flinke erfenis waar Ten Hag maar mee moest dealen. Daar is tijd voor nodig. 

Spelers die zeuren over de trainingen moeten wat mij betreft sowieso een poosje hun kop houden.

Al vrij snel na de komst van Ten Hag sijpelde vanuit de spelersgroep geklaag door over de trainingen. Dat ging allemaal via, via, via en belandde zo als vanzelf in de kranten. Het hielp allemaal niet. Spelers die zeuren over de trainingen moeten wat mij betreft sowieso een poosje hun kop houden, niet zeuren en gewoon doen wat er gevraagd wordt. Dat is in ieders belang. 

Ook zou het goed zijn als Peter Bosz niet bij elke mogelijkheid die zich voordoet naar Ajax wordt gevraagd. Even helemaal los van de reden, hij besloot zelf te vertrekken uit Amsterdam en dat is inmiddels ruim een jaar geleden. We moeten door, snuiters. Dat Bosz een terugkeer bij Ajax niet uitsluit is leuk en aardig, maar hij ging zelf weg en er zit nu een andere coach. Een volstrekt ander persoon ook.

Want ja, over de uitstraling van Ten Hag is al veel gezegd en geschreven. Vast ook door ons. Op de redactie van Ajax Life gniffelen we vaak om de intonatie van de trainer en zijn soms bijzondere woordkeus. Wij hebben hier dagelijks het ‘woord van de dag’ en we kunnen gerust stellen dat Ten Hag onze hofleverancier is. Regelmatig valt hier nog het woord ‘blessureprovocatief’, met dank aan de trainer.

Ten Hag is bij lange na niet zo mediageniek als veel van zijn voorgangers. Hij wordt daar regelmatig hard op aangepakt. Hoewel ik een goede presentatie voor een Ajaxtrainer echt hartstikke belangrijk vind, zou het wat mij betreft vooral moeten gaan over de vraag of hij een goede trainer/coach is. Hoe leidt hij de trainingen, hoe zijn z’n gedachten over het spel en krijgt hij zijn spelers mee in zijn kielzog? 

De koddige presentatie van Ten Hag in de media is vooral een heet hangijzer als het sportief niet draait.

Collega’s die één op één met Ten Hag zaten, troffen een man die boeiend over het spel kan praten. De coach zit op die momenten veel lekkerder in zijn vel dan achter een perstafel of voor een draaiende camera met een plopkap onder zijn snufferd gedrukt. 

Het gaat nu veel te vaak om randzaken. De koddige presentatie van Ten Hag in de media is vooral een heet hangijzer als het sportief niet draait. Zou Ajax na zijn komst direct de pannen van het dak hebben gespeeld, dan had vrijwel iedereen dezelfde presentatie grappig hebben gevonden. ‘Die voetbalprofessor met dat leuke dialect’. Dan hadden zijn optredens juist in zijn voordeel gewerkt en hadden veel mensen het een toffe peer gevonden. Zo opportunistisch zijn we met z’n allen ook wel weer.

Wat mij betreft is het bij aanvang van dit seizoen #TenHagIn. De oefenmeester begint met een frisse spelersgroep die nu veel meer ‘van hem’ is. Een groep spelers waarmee hij ook een volledige seizoensvoorbereiding kan draaien. Hij kan nu vanaf dag één zijn stempel drukken en het is interessant om te zien waar dat Ajax brengt.

Ik hoop dus op brede steun. Wat er allemaal is gebeurd hoeven we heus niet te vergeten, maar laten we voor nu vooral de blik vooruit richten. Iedereen is gebaat bij een frisse start en daar past een Arena vol cynisme niet bij.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >