Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Klosterpforte dag 4: de grijns van Gravenberch

Ryan Gravenberch kent een pittig trainingsweekje in Duitsland. De talentvolle middenvelder maakt zeker geen slechte indruk, maar moet logischerwijs behoorlijk aanpoten in het kloosterdorpje.

28 juni 2018 - 14:53
UsershyraDesktopajax_dataimages9160cbecaf0f53f719743d6431fcab66_normal-2

In aanloop naar de tweede week van deze voorbereiding liet Erik ten Hag al weten nieuwsgierig te zijn naar Gravenberch. Pas net zestien jaar, net een driejarig contract op zak en ook nog eens verkozen tot beste speler van de jeugdopleiding. De Amsterdammer lijkt veel in zich te hebben om een mooie toekomst in het eerste elftal tegemoet te gaan.

Het credo in Amsterdam is al jaren ‘goed genoeg is ook oud genoeg’. Of je zegt: wat goed is, komt snel. Al is er rondom Gravenberch natuurlijk wel een vertekend beeld met de afwezigheid van vijf andere middenvelders: Donny van de Beek, Siem de Jong, Hakim Ziyech, Lasse Schöne en Frenkie de Jong.

In de oefenwedstrijd tegen Preußen Münster van dinsdag speelde Gravenberch 45 minuten. De tiener stond in het elftal dat in de eerste helft de beste indruk maakte. Samen met Carel Eiting speelde hij in de rug van Zakaria Labyad, die als aanvallende middenvelder acteerde.

Op de woensdagochtendtraining complimenteerde assistent-trainer Alfred Schreuder zijn spelers na een intensieve oefenvorm van drie minuten. Het doel van de oefening was druk zetten. Gravenberch deed dat met Teun Bijleveld en Luis Orejuela. "Dít is trainen, jongens," riep Schreuder.

Daarna stond de jonge Ajacied in twee partijvormen van elf tegen elf opgesteld als rechtshalf, vergezeld door Labyad en Daley Sinkgraven. Het talent beweegt zich geruisloos door de pittige trainingssessies. Hij geniet zichtbaar, maar heeft het op sommige momenten best zwaar. Niet zo vreemd, natuurlijk.

Uit de omschakeling scoort de tegenpartij. De tiener leert wijze lessen op de bijvelden van het klooster.

Tijdens de bosloop woensdagmiddag zat hij in het groepje dat alleen een duurloop van twaalf minuten liep, waar de meeste andere spelers intensere rondjes in het bos aflegden.

Vandaag, tijdens de donderdagtraining, wordt Gravenberch niet ontzien door de technische staf. Tijdens een oefenvorm waarbij de derde man moet worden gevonden en spelers niet in hun treurmoment mogen blijven hangen, krijgt de Ajacied even de wind van voren. "Sneller op een lijn komen, Ryan! Je slaapt,” schreeuwt Ten Hag hem toe.

Niet veel later mist de Ajacied een grote kans om te scoren. Hij hoeft alleen maar zijn teen tegen de bal te zetten, maar mist. Tot onvrede van aangever Eiting. Een minuut later knalt Gravenberch de bal van nabij hard op de lat en baalt opzichtig. Na een razendsnelle omschakeling scoort de tegenpartij aan de andere zijde. De tiener leert wijze lessen op de bijvelden van het klooster.

De ochtendtraining wordt afgesloten met partijvormen van acht tegen acht. Team blauw, goud en paars nemen het tegen elkaar op. Gravenberch zit in team blauw en wisselt de zes wedstrijdjes op zijn positie af met Jurgen Ekkelenkamp, nog zo’n talent dat een kans krijgt zijn potentie te laten zien.

Op het eind sloft de vermoeide Gravenberch met zijn lange lichaam en slangachtige lange benen naar de tent. Niet om de schaduw op te zoeken op deze snikhete ochtend, maar omdat hij last heeft van zijn voeten. Als team blauw het succes opeist, roepen de spelers Gravenberch. Die snelt daarop naar zijn ploeggenoten om dit feestje uitbundig te voeren voor de clubfotograaf.

De grijns van Gravenberch is misschien wel het mooiste moment van deze ochtend. Hij geniet van ieder moment en geef hem eens ongelijk.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >