Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wie gingen Cassierra voor in succesvolle verhuurperiodes?

Mateo Cassierra gaat tijdelijk naar FC Groningen. Nog een jaar Jong Ajax kan niet en op huurbasis vlieguren maken in de eredivisie kan best iets opleveren, voor zowel Ajax als Cassierra zelf. Hieronder een lijstje met succesvolle verhuurverhalen.

01 juni 2018 - 12:55
UsershyraDesktopajax_dataimagesfd5caff3fdee859cb0a422f89a18d719_normal
Ook Daley Blind speelde een jaartje voor FC Groningen. © Pro Shots

Door Floris Roos

Jan Vertonghen
De verhuurperiode van Vertonghen kunnen we gerust een succesverhaal noemen, want hij werd na zijn terugkeer in Amsterdam een hele grote jongen bij Ajax en speelt inmiddels al jaren in de Premier League bij de Spurs. Ajax verhuurde de verdediger in 2007 aan RKC Waalwijk en hoewel Vertonghen daar belangrijke vlieguren maakte, balen we nog steeds een beetje van het moment op de foto hieronder. Toen Ajax op bezoek ging bij RKC, kopte Vertonghen de 2-2 tegen de touwen. Ajax bleef hangen op die stand, waardoor het aan de eind van de rit punten tekort kwam voor het kampioenschap. Toenmalig Ajaxtrainer Henk ten Cate was na afloop razend en beet de huurling toe ‘hem nooit meer te willen zien.’ Vertonghen keerde echter wel terug bij Ajax en werd daar een enorme publiekslieveling. Met de Belg als aanvoerder pakte Ajax die zo begeerde derde ster.

Thomas Vermaelen
Vertonghen was niet de enige Belgische Ajacied die bij RKC Waalwijk eredivisie-ervaring mocht opdoen. Zijn landgenoot Vermaelen deed dat eerder ook al met succes. In seizoen 2004/2005 speelde Vermaelen een jaartje in het geelblauw. Na zijn terugkeer in Amsterdam brak hij door. Hij pakte met Ajax twee KNVB bekers, werd landskampioen en kreeg een uitnodiging voor de Rode Duivels. In seizoen 2008/2009 werd hij zelfs aanvoerder van Ajax. Zijn goede spel in Amsterdam leverde hem een prachtige transfer op naar Arsenal en later zelfs FC Barcelona. Helaas zien we Vermaelen veel te weinig spelen, mede omdat hij de laatste jaren veel te maken kreeg met blessures.

Daley Blind
Als er nou een Ajacied is die over een gezonde dosis doorzettingsvermogen beschikt, dan is het Blind junior. De verdediger speelde vanaf 1994 in de jeugd bij Ajax, werd in 2008 zelfs verkozen tot grootste talent in de opleiding en debuteerde in dat jaar onder Marco van Basten in het eerste elftal. Martin Jol zag het een jaar later echter niet zitten in Blind. Om de ontwikkeling van Blind niet te laten stagneren, vertrok de Ajacied op huurbasis naar FC Groningen. Toen Jol bij Ajax vertrok, kwam er met trainer Frank de Boer aan het roer een nieuwe kans voor Blind. Hoewel hij vanaf de tribunes best wel eens het een en ander naar zijn hoofd kreeg geslingerd, ontwikkelde hij zich na zijn terugkeer bij Ajax zodanig, dat hij uiteindelijk een transfer afdwong naar Manchester United. Knap!

Andy van der Meyde
Ook de verhuurperiode van Van der Meyde verliep zoals we dat graag zien. De rechtsbuiten debuteerde al in 1997 voor Ajax tegen FC Twente, precies de club waarvoor hij als Ajaxhuurling twee jaar later debuteerde. In Enschede ontwikkelde Van der Meyde zich uitstekend en speelde hij 32 wedstrijden. Er keerde een andere Van der Meyde terug in de Arena. Hij groeide uit tot basisspeler als buitenspeler, zoals we die zo graag zien bij Ajax. Zeker onder Ronald Koeman kende Van der Meyde een mooie periode. In 2002 won hij met Ajax de dubbel en haalde hij in 2003 de kwartfinale van de Champions League. Verder herinneren we ons allemaal nog zijn treffer uit bij AS Roma. Na 36 seconden joeg de aanvaller de bal van grote afstand tegen de touwen. Het leverde hem prompt een transfer naar Internazionale op. Daarna hebben we eigenlijk weinig meer van de ‘voetballer’ Van der Meijde vernomen. Helaas.

Michael Reiziger
We kunnen gerust stellen dat FC Groningen een prima tijdelijke uitvalsbasis is voor Ajacieden. Niet alleen Blind deed er zijn voordeel mee, vele jaren eerder ging Michael Reizger hem al voor. In het seizoen 1993/1994 speelde de rechtsback in het groenwit van Groningen. Een jaar eerder werd hij nog verhuurd aan FC Volendam. De ervaring die Reiziger tijdens zijn verhuurperiodes opdeed nam hij in 1994/1995 mee terug naar Ajax. Dat jaar won hij zo’n beetje alles wat hij kon winnen: een landstitel, een Nederlandse supercup en de Champions League. Een jaar later werd hij weer kampioen en pakte hij met Ajax bovendien de wereldbeker en de Uefa Super Cup. Na Ajax speelde Reiziger onder andere bij AC Milan en FC Barcelona. Inmiddels is hij trainer bij Jong Ajax, samen met zijn maatje Winston Bogarde. Het duo werd dit jaar kampioen met de beloftenploeg.

Kenneth Vermeer
Ook doelman Vermeer vertrok tijdelijk bij Ajax om uiteindelijk sterker terug te keren. De goalie stond in seizoen 2007/2008 een jaartje onder de deklat bij Willem II. Toen hij terugkeerde in Amsterdam werd hij echter niet gelijk eerste doelman, aangezien Maarten Stekelenburg de eerste man was. Toen Stekelenburg en Dennis Gentenaar geblesseerd raakten, pakte Vermeer zijn kans en coach Marco van Basten liet hem zelfs onder de lat staan toen Stekelenburg weer fit was. Toen Martin Jol het roer overnam, kwam Vermeer weer op de bank terecht. Toch knokte Vermeer zich weer terug, maar uiteindelijk zou hij voorbij gestreefd worden door Jasper Cillessen. Vermeer trok zijn conclusies en vertrok uiteindelijk vrij plotseling naar Feyenoord.

Oh, en mochten jullie Ronald de Boer missen in bovenstaande lijst, dat klopt. De tweelingbroer van Frank vertrok in 1991 inderdaad tijdelijk naar FC Twente, maar dat was niet op huurbasis. De club uit Enschede kocht De Boer destijds namelijk van Ajax. Bij FC Twente deed De Boer het echter zo goed, dat Ajax hem in 1993 weer terugkocht.

Foto's: Pro Shots en Ajax Images

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >