Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Realistische Kristensen gaat niet meteen uit van basisplaats

Rasmus Kristenen en Noussair Mazraoui strijden deze voorbereiding om de rechtsbackpositie in het elftal van Erik ten Hag. De Deen gaat vol voor zijn kans, maar weet dat zijn Marokkaanse concurrent in de slotfase van het seizoen een goede indruk maakte.

27 juni 2018 - 09:30
UsershyraDesktopajax_dataimages1ca983fd81974ff67b1f8bc9d420c14a_normal
Rasmus Kristensen legt zichzelf geen extra druk op. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Aangezien Joël Veltman de komende maanden nog revalideert van een zware knieblessure (hij scheurde eind april in de thuiswedstrijd tegen VVV Venlo de voorste kruisband van zijn rechterknie) zijn Noussair Mazraoui en de vier maanden oudere Rasmus Kristensen de voornaamste kandidaten om de rechtsbackpositie op te vullen. En dan loopt Luis Manuel Orejuela ook nog rond in Amsterdam.

Mazraoui kreeg in de slotfase van het seizoen op de rechtsbackpositie de voorkeur en vulde dat in de laatste thuiswedstrijd tegen AZ bijvoorbeeld meer dan naar behoren in.

Kristensen op zijn beurt moest pas op de plaats maken en nam een aardige rugzak met huiswerk mee in zijn zomervakantie. “Ik voel me topfit,” zegt de Deen na de verloren oefenwedstrijd tegen Preußen Münster, waarin hij met zijn eerste officieuze doelpunt voor Ajax maakte. “Ik gebruikte de vakantie om me goed op dit seizoen voor te bereiden. Hopelijk vergroot ik zo mijn kans op speeltijd,” zo meldt hij Ajax Life.

Tijdens zijn zonweken liet Kristensen de eerste zes Ajaxmaanden dieper op hem inwerken. “Alles was nieuw. De grootte van de club, de hoeveelheid supporters, de aantrekkingskracht van Ajax. Ik kwam bovendien halverwege het seizoen en moest me snel aanpassen. Twee weken na mijn komst speelde ik al. Ik liep met veel vragen rond.”

De afgelopen periode gebruikte hij dan ook om zijn bagage te verrijken. “Ik trainde veel op mijn een-tegen-een-situaties in defensief opzicht, maar ook hoe ik tactisch moet staan bij het druk zetten en het snappen van het spelsysteem. Ik voel dat ik daar deze voorbereiding ook de tijd voor heb. Vandaag kon ik bijvoorbeeld weer wennen aan het samenspelen met David Neres op de rechtervleugel." 

Natuurlijk beseft de Deen dat Mazraoui er goed op staat na zijn laatste optreden eind vorig seizoen. “Dat was voor mij niet leuk, maar ik maak me er niet druk om. Ik wil iedereen in deze voorbereiding laten zien dat ik er klaar voor ben en dat ik er sta als de ploeg me nodig heeft. Natuurlijk hoop ik in de basis te komen, maar ik bekijk het realistisch. Ik leg mijzelf geen extra druk op en dat is - denk ik - de juiste mindset.”

Na afloop van de wedstrijd liet Erik ten Hag zich tegenover Ajax Life niet verleiden de verschillen tussen Kristensen en Mazraoui te benoemen. Hij erkende wel dat de multifunctionele Mazraoui indruk maakte tegen AZ en voorlopig in de trainingen als rechtsback benut gaat worden, omdat die positie hem momenteel de meeste kans op speelminuten biedt.

Over Kristensen was Ten Hag ook duidelijk. "In defensief opzicht moet hij zijn kant beter dichthouden. In offensief opzicht moet hij blijven doen wat hij al deed. Rasmus is hier nu een half jaar. Hij is gewend en moet zich aangepast hebben. Nu moet hij knokken om in de ploeg te komen. De beste speelt. Laat ze het samen maar uitknokken.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >