Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

De staat van Oranje: Ten Hag over intensiteit bij Ajax

Het ontbreken van het Nederlands elftal op het WK doet pijn. De constatering dat het Nederlandse voetbal achteruit holt, doet ook pijn. Ajax ondervindt hier net zo goed last van. Aan Erik ten Hag de taak om Ajax erbovenop te helpen. Het toverwoord? Intensiteit.

21 juni 2018 - 11:12
UsershyraDesktopajax_dataimages2ab97436304a2fd952f7f07ab2d2ee1c_normal
Ten Hag hoopt deze zomer door te pakken met Ajax. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

Er begint in Nederland eindelijk een discussie op gang te komen over hoe het voetbal kan worden gered. We zijn het niet allemaal met elkaar eens en ‘laptoptrainers’ worden nog steeds regelmatig uitgelachen, maar er ontstaat nu tenminste beweging.

Ook Peter Bosz roerde zich. Hij kreeg bij Ajax wel eens het verwijt niet hard genoeg te trainen, maar het domste wat je volgens hem kunt doen, is beweren dat je minimaal twee keer per dag met de selectie op het trainingsveld moet staan.

Marcel Keizer kreeg bij Ajax als opdracht mee om ‘harder te trainen’, Ten Hag verwacht dat zijn spelers zich een groter deel van de dag prof voelen. Wij van Ajax Life vroegen ons af: hoe is de trainer van plan om de intensiteit van het Ajaxspel omhoog te krikken?

Ten Hag: “Het belangrijkste middel is altijd de wedstrijd. De weerstanden in de wedstrijd bepalen de lat van de intensiteit. Je kunt trainen tot je een ons weegt, maar de intensiteit van een wedstrijd benader je tijdens een training niet. Nooit. Je kunt wel voorwaarden scheppen, daar is de training bij Ajax op ingericht, zodat je in de wedstrijd mee kunt in die intensiteit.”

Er wordt gezegd: je moet geen twee keer per dag trainen, maar kort en intensief. Bij Ajax staan soms ook dubbele trainingen op het programma, kun je hier meer uitleg over geven?
“Wat je in ieder geval nodig hebt, is een brede basis. Dat moet je niet vergeten, je hebt een fundament nodig en je moet alle energiesystemen trainen. Ook in een lagere intensiteit. Dat heb je nodig om hogere intensiteit te bereiken. Het is belangrijk om eerst veel omvang te trainen en vanuit die omvang kun je trainen op hogere intensiteit. Voetbal is een complexe sport, je moet beide trainen. Soms ligt de intensiteit heel hoog en is de training kort, soms is de intensiteit laag en duurt de training langer.”

Je hebt vorig seizoen laten doorschemeren dat er naar jouw idee veel ruimte is voor verbetering. Spelers moeten 24/7 prof zijn in plaats van slechts een dagdeel. Zoiets heb je niet binnen een week geregeld, wanneer kunnen wij afmeten of die hogere intensiteit er is?
“Bij training geldt de wet van de duurzaamheid, over een langere periode. Aan die brede basis hebben we al gewerkt, maar die hoge intensiteit... Ik heb ook heel vaak voorzichtig moeten trainen, omdat we gewoon niet zo veel spelers tot onze beschikking hadden. We konden niet het risico lopen nog meer spelers te verliezen. Met een grotere groep spelers kun je scherper richting grenzen trainen en dan loop je het risico dat een speler fysiek afhaakt.”

“Als je een grote groep spelers hebt, is dat geen probleem en kun je zoiets opvangen. De situatie van het afgelopen halfjaar was anders. We hadden 11 of 12 spelers en dan kun je niet het risico lopen dat een of twee jongens wegvallen, want dan moet je in je elftal een beroep doen op jongen die niet nummer 14, 15 of 16 zijn, maar de groep daarachter. Je kunt wel uitrekenen wat dit doet met je niveau.”

Maar wanneer kunnen we zien of die hogere intensiteit er is? We snappen dat we niet direct kunnen oordelen op basis van de eerste 45 minuten tegen Sturm Graz, maar eind augustus of september?
“Het is meetbaar als je bijvoorbeeld Champions League gaat spelen en kunt bijblijven. Als je het kunt bijhouden, in die hogere intensiteit. Dan is het pas af te meten.”

En tijdens een thuiswedstrijd in de competitie? Voetballende ploegen hebben het tijdens het WK lastig, Ajax bereikt de rust ook vaak met een stand van 0-0 en dan gebeurt er in de tweede helft veel meer. Als Ajax met een hogere intensiteit voetbalt, zien we een tegenstander dan eerder breken?
“Als je dat gelijk vanaf de start voor elkaar krijgt... Maar nogmaals: het heeft ook altijd te maken met de tegenstander, wat is de intensiteit die de tegenstander aanlegt? Je wilt altijd zelf initiëren, maar in hoeverre ligt er een uitdaging om aan die hogere intensiteit te komen? Tegen pak ‘m beet PEC Zwolle ligt de intensiteit lager dan tegen Juventus.”

Maar als PEC mee moet in de hogere intensiteit van Ajax, dan moet het vroeg of laat toch knakken?
“Daar is altijd sprake van. Daarom is het vaak zo dat ploegen tegen Ajax in de tweede fase van een wedstrijd – minuut 60 tot 90 – breken en kapot zijn. Dan kunnen ze niet meer mee in de intensiteit die Ajax vanaf de eerste minuut oplegt. Het is investeren. Ploegen zijn in staat om in de eerste fase tactisch goed te spelen en ruimtes dicht te houden, maar die intensiteit wordt wel opgelegd. In de tweede fase houden ze het niet meer vol, maar die intensiteit heb je dan wel vanaf de eerste minuut gehanteerd.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €5,-* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >