Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zes zaken die opvielen bij Excelsior - Ajax

Ajax heeft een teleurstellend seizoen afgesloten met een benauwde 2-1-zege op Excelsior. Zes zaken die ons opvielen op het kunstgras in Kralingen.

06 mei 2018 - 16:17
UsershyraDesktopajax_dataimagesa4d5f8f98c30204c1edee677ddae1cbb_normal
Ajax had alle moeite met de Rotterdammers maar pakte wel de volle buit. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Ajax laat het voor rust afweten in Kralingen
Er stond in Rotterdam niets meer op het spel, behalve de spreekwoordelijke eer. Erik ten Hag en zijn staf gebruikten de wedstrijd om te beginnen met een 3-5-2-formatie waarbij ‘de posities uitwisselbaar waren.’ De formatie was gezien het gebrek aan belang best te billijken richting het nieuwe seizoen, maar aangezien zo’n beetje alle Ajacieden voor de rust een snipperdag hadden opgenomen op deze snikhete slotdag van de eredivisie, viel er voor de trainersstaf weinig eer te behalen. Na een half uur ging Ajax weer het vertrouwde 4-3-3 spelen toen de geblesseerde Klaas Jan Huntelaar zich liet vervangen door de Braziliaan David Neres.

Gemopper in het uitvak
Een fluitconcert voor doelman Kostas Lamprou, een uiterst knullig eigen doelpunt, het slappe spel gecombineerd met een uiterst traag tempo (‘slaap kindje slaap’) en gemopper richting het hoofd van de trainer die de poppetjes op het tactische bord zet. Een groot deel van de vierhonderd Ajacieden in het uitvak liet even fijntjes merken hoe men dacht over het laatste competitieoptreden van dit pijnlijke seizoen.

Hinkende spitsen en liedjes voor Cassierra
Het zag er een beetje apart uit, zo na een kleine dertig minuten spelen. Na een afgeketste aanval hinkten en strompelden zowel Kasper Dolberg als Huntelaar terug richting eigen helft. Huntelaar raakte notabene geblesseerd na een schot op doel. Dolberg -  sowieso al geen liefhebber van het spelen op kunstgras - vocht menig robbertje uit met de eveneens sterke verdediger Jurgen Mattheij. Uiteindelijk maakte ook Dolberg plaats. Ten Hag wisselde de Deen onder applaus van het uitvak voor de Colombiaan Mateo Cassierra, die eveneens op een enthousiast onthaal van de meegereisde Ajacieden kon rekenen.

Klasse van Lasse
Ajax kwam goed uit de kleedkamer en na de rappe gelijkmaker van Justin Kluivert (hij scoorde op aangeven van Hakim Ziyech) kreeg Ziyech een strafschop. De Marokkaan keek naar Schöne en de Deen liep naar de stip. Onderweg zag hij Dolberg staan en het duurde nog geen tel of hij vroeg of zijn landgenoot de strafschop wilde nemen. Dat liet de spits zich geen twee keer zeggen en vanaf elf meter schoot hij zijn zesde competitietreffer feilloos raak.  

Debuut met potentie
Azor Matusiwa debuteerde tegen Excelsior direct met een basisplaats. De contolerende middenvelder maakt volgens de staf een goede ontwikkeling door en verdiende daarmee een optreden in de hoofdmacht. In de eerste helft zagen we hem goede en slechte dingen doen. Matusiwa toonde zich inderdaad de balafpakker en hield de balans in de ploeg. In balbezit oogde hij rustig en hield het overzicht. Onder druk speelde hij echter nog behoorlijk onrustig.   

Ziyech neemt Ajax opnieuw bij de hand
In wat volgens velen waarschijnlijk zijn laatste officiële duel in Ajaxtenue was, behoorde Hakim Ziyech opnieuw tot de minst slechte Ajacieden. De middenvelder stond aanvallend aan de rechterflank en was zowel voor als na rust de regisseur van het Ajaxspel. In het eerste kwartier na de onderbreking leverde hij een panklare assist op Justin Kluivert en verdiende hij de strafschop waaruit de 1-2 viel.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >