Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag is niet bezig met hoe buitenwacht hem neerzet

Erik ten Hag kijkt in een mooi en groot interview met Voetbal International terug op zijn eerste vier maanden in Amsterdamse dienst. In die periode kreeg de oefenmeester al flink wat kritiek te verduren, vooral als het gaat over zijn presentatie. De trainer krijgt het allemaal mee, maar blijft zichzelf.

09 mei 2018 - 10:12
UsershyraDesktopajax_dataimagesbc2f0ffeca276b02090131bd4577bebb_normal
Als je wint, dan heb je vrienden. Ten Hag weet dat ook. © Ajax Images

Natuurlijk, de terminologie van Ten Hag geeft vaak reden tot bijtende en cynische grappen. Als de trainer het heeft over ‘blessureprovocatieve velden’ of ‘hoog in de concentratie zitten’, dan schieten mensen nogal eens in de lach.

Ten Hag weet het ook, in gesprek met VI. “Alleen als je wint, heb je vrienden. En bij Ajax telt dan ook mee dat je aantrekkelijk moet spelen. Zolang die twee zaken niet opgaan, kan de aandacht naar iets negatiefs gaan. Bij mij gaat het dan over mijn presentatie.”

“Ik denk dat mijn presentatie bij mij past. Het is ook kenmerkend voor mij hoe ik te werk ga. No-nonsense zou je het kunnen noemen. Ik ben geen trainer die langs het lijntje loopt en ben gewoon mezelf. Ik heb ook bij FC Utrecht en Go Ahead Eagles dingen anders gedaan dan mensen verwachtten.”

Dat kan zo zijn, maar in Utrecht en Deventer vallen dingen nou eenmaal wat minder op en nergens is het glazen huis zo doorzichtig als bij Ajax. Het vergrootglas waaronder je terecht komt is enorm, maar Ten Hag laat zich er niet door leiden.

“Ik loop niet met de massa mee. Mijn afwijkende aanpak bracht mijn vorige clubs ook succes. Ik lig totaal niet wakker van de kritieken op mijn presentatie. In topsport ben je kansloos als je met alle winden meewaait. Je moet een visie hebben, een richting. Je moet jezelf zijn en blijven, anders gaat het niet werken.”

Ten Hag laat in het interview weten dat hij veel meekrijgt van wat er over hem in de media gezegd en geschreven wordt. “Mijn streven is het maximale eruit te halen bij mijn ploeg. Als ik daarin faal, dan lig ik er wakker van. Vitesse-uit, wat heb ik verkeerd gedaan? PSV-uit, waar hebben we het laten liggen?”

Precies dat zijn de zaken die de trainer bezighouden, zo geeft hij aan. Dat geldt nadrukkelijk niet voor hoe de buitenwacht hem afschildert. Dat vindt hij namelijk regelmatig ‘vals en oneerlijk’.

“Ik praat niet zoals een Amsterdammer, maar Amsterdams is ook een dialect. Ja, ik ben schor, maar er zijn wel meer mensen schor. Zeker na een wedstrijd, waarin je soms flink gas geeft om boven het geluid uit te komen. Zo kun je bij elke presentatie wel bepaalde aspecten eruit pikken en belachelijk maken.”

Het hoort een beetje bij Nederland, verzucht Ten Hag. Hij noemt het de afzeikcultuur die hier inmiddels gewoon is. “Die programma’s die dat doen worden goed bekeken. Scoren over de rug van een ander. Je weet op het moment dat je deze job doet, en het tegenzit, dat dit kan gebeuren. Ik leg het direct naast me neer en richt mij op zaken die ik kan beïnvloeden. Dit kan ik niet beïnvloeden,” concludeert de coach.

Het volledige verhaal met Ten Hag lees je in Voetbal International, al beschikbaar achter de betaalmuur van Blendle.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >