Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Gaan we weer: alsnog play-offs in titelstrijd eredivisie?

Het vorige plan werd afgeschoten, maar dan kun je altijd een nieuw plan maken waarin weer ongeveer hetzelfde staat. Zo kan het gebeuren dat er wederom plannen zijn de eredivisie een metamorfose te laten ondergaan. Een van de speerpunten? Play-offs, zoals in België.

09 mei 2018 - 10:50
UsershyraDesktopajax_dataimagesf15527b112d813947a8afdbe6f0c94c2_normal
Als het plan wordt ingevoerd, spelen Ajax en PSV vaker tegen elkaar. © Pro Shots

Het idee is om zowel de eredivisie als de eerste divisie per seizoen 2020/2021 in te krimpen naar zestien ploegen. Er komen dan play-offs om de landskampioen aan te wijzen en een strengere degradatieregeling, zodat de clubs alle kansen hebben op en neer te gaan. Dit alles weet Voetbal International.

Clubs uit de eredivisie komen woensdag samen en krijgen dan een presentatie van de kopstukken die leidend zijn bij het proces om de eredivisie attractiever, sterker en rijker te maken. Edwin van der Sar behoort tot deze kopstukken, samen met Hans Nijland (FC Groningen) en Adriaan Visser (PEC Zwolle).

Na de verkorte competitie vechten de zes beste clubs een onderlinge strijd uit om de schaal. Hoe dit moet worden vormgegeven, weten we niet. Er valt dus niets zinnigs te zeggen over het halveren van punten of op nul beginnen. Voor de winnaar van de poule met de overige tien clubs zou een ticket voor de Europa League klaarliggen. Dat klinkt vreemd gezien het kwijtspelen van Nederlandse startbewijzen, maar goed.

Positiever zijn geluiden dat kunstgras in 2021 uit het betaald voetbal moet verdwijnen en er hogere vergoedingen moeten komen voor jeugdtransfers. Het inkrimpen betekent bovendien dat er geen ruimte meer is voor beloftenteams in de piramide van het betaald voetbal. Er wordt gestreefd naar het opzetten van een internationale competitie, maar garanties zijn er nog allerminst.

Grote kans dat iedereen hier de komende tijd van alles van gaat vinden. Een eerder voorstel om over te gaan tot het invoeren van play-offs werd weggestemd, ook omdat de supporters er totaal niet op zaten te wachten. De vraag is of hier nu weer rekening mee gaat worden gehouden, dat moet je altijd maar weer afwachten.

Hoe dan ook, wordt vervolgd!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >