Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Excelsior - Ajax

Een krankzinnig seizoen komt zondag tot een einde. De dieptepunten zijn bekend, de hoogtepunten ver te zoeken. De laatste tegenstander van dit seizoen is Excelsior, hier drie dingen die je moet weten over deze laatste beproeving.

05 mei 2018 - 14:27
UsershyraDesktopajax_dataimages27e531778e1b7937e3009c3bec39dcda_normal
Eerder dit seizoen won Ajax thuis met 3-1 van Excelsior. © Pro Shots

Ongekende dubbele cijfers
Met David Neres (14) , Klaas-Jan Huntelaar (13), Donny van de Beek (11) en Lasse Schöne (10) heeft Ajax al vier spelers in de gelederen die dubbele cijfers halen als het aankomt op competitiegoals. Omdat Justin Kluivert en Hakim Ziyech allebei op 9 doelpunten staan lonkt een unieke prestatie. Nog nooit kwam het voor dat een ploeg zes spelers (of meer) had die minimaal tien keer scoorde in competitieverband.

Op dat vlak kan een legendarisch Ajax gepasseerd worden. In 1972/1973 gebeurde het namelijk dat Ajax vijf spelers met minimaal 10 competitiegoals had, te weten: Johnny Rep (17), Johan Cruijff (16), Piet Keizer, Gerrie Mühren en Arie Haan (alleen 12).

Rood buitenshuis
In de afgelopen twee uitwedstrijden die Ajax speelde, maakte het beide keren de negentig minuten niet vol met elf spelers op het veld. Bij FC Groningen werd Joël Veltman van het veld gestuurd, in de kampioenswedstrijd in Eindhoven konden zowel Siem de Jong als Nico Tagliafico vroegtijdig de douches opzoeken.

Een rode kaart zondag zou een historische prent betekenen. Nog nooit eerder behaalde Ajax drie uitwedstrijden op rij een rode kaart. Niet iets om te ambiëren, maar toch.

Prijzen voor Ziyech en De Ligt
Hakim Ziyech en Matthijs de Ligt na de wedstrijd tegen AZ werden uitgeroepen tot Ajax-speler en Ajax-talent van het jaar, maar moeten na de wedstrijd tegen Excelsior wellicht weer ruimte vrijmaken in de prijzenkast. Ziyech ligt namelijk op koers voor de gouden schoen; De Ligt voor de bronzen.

Overigens hoeven beide spelers niet perse in actie te komen om de prijs te winnen. Het spelersklassement kijkt namelijk naar de 29 beste resultaten, waarbij elk resultaat een wedstrijd van de speler is. Als spelers meer dan 29 wedstrijden spelen, wat voor zowel Ziyech als De Ligt het geval is, vervallen de slechtste resultaten.

Momenteel gaat Ziyech aan kop in het klassement van De Telegraaf met 193 punten, gevolgd door Alireza Jahanbakhsh die drie punten minder heeft. Het podium wordt afgesloten door De Ligt, die op 187,5 punten staat. Zijn grootste concurrenten zijn Stijn Schaars, wiens seizoen door blessureleed al voorbij is, en Ryan Thomas.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >