Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Johan Cruijff Arena

Bouw ‘megabatterij’ in Johan Cruijff Arena van start

Er gebeurt van alles in en rond de Johan Cruijff Arena. Aan de oostzijde worden de omlopen verbreed, het podium voor De Toppers wordt opgebouwd, het nieuwe supportershome staat in de steigers en nu is ook de bouw gestart van een zogeheten ‘megabatterij’. De Arena spreekt over een heuse wereldprimeur.

24 mei 2018 - 15:12
UsershyraDesktopajax_dataimages260470bc54f32f54c7c61895f88761dc_normal
Er gebeurt veel in en rond de Arena! © SmitShots

Het stadion realiseert door de bouw van de oplaadbare megabatterij naar eigen zeggen namelijk het grootste energieopslagsysteem in een multifunctioneel gebouw. Dit systeem bestaat onder andere uit honderden eerste generatie (gebruikte) Nissan LEAF autobatterijen, zo lezen we op de stadionwebsite.

Met de batterij wil de Arena de energievoorziening in het stadion nog betrouwbaarder maken. Zo is het stadion, als de boel in juni klaar is, verzekerd van een flinke hoeveelheid stroom, ook tijdens het geval van een stroomstoring. Het stadion kan dan haar eigen, duurzame energie gebruiken.

Ook kan de Arena de beschikbare opslagcapaciteit in de batterij verhandelen als Amsterdam Energy ArenA BV. Daardoor draagt het stadion bij aan een stabiel Nederlands energienet. De Johan Cruijff Arena is een van de duurzaamste stadions ter wereld en stelt met dit opslagsysteem wederom voorop te lopen.

Het nieuwe opslagsysteem heeft straks genoeg vermogen om enkele duizenden huishoudens van stroom te voorzien. De batterij helpt met het ontlasten van het energienet door pieken, die bijvoorbeeld tijdens concerten ontstaan, af te vlakken. Ook kan de energie uit de 4.200 zonnepanelen op het Arena-dak optimaal worden gebruikt.

Momenteel realiseert BAM in de Arena een ruimte van waaruit de batterijen worden aangestuurd. De systeemelementen, batterijen en schakelkasten worden de komende maanden op elkaar aangesloten en uitgebreid getest. Na de ingebruikneming van de batterij, worden de vervuilende dieselgeneratoren op termijn uit de Arena verwijderd en neemt de batterij de noodstroomvoorziening over.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >