Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Johan Cruijff Arena

25 jaar SV Ajax: Van De Meer naar de Johan Cruijff Arena

Supportersvereniging Ajax bestond vorig seizoen 25 jaar. Een mooi moment om terug te blikken op onze eigen levensloop. Vijf jaar geleden spraken we voor Ajax Life met Arenadirecteur Henk Markerink over de verhuizing van De Meer naar de, sinds kort, Johan Cruijff Arena.

02 mei 2018 - 16:31
UsershyraDesktopajax_dataimagesdc140da0ff3a1eb2129080dd11e20238_normal
De Arena ondergaat zoals jullie weten een grote verbouwing. © Pro Shots

Na twee jaar te hebben gewacht, mogen we het stadion eindelijk officieel de Johan Cruijff Arena noemen. Het logo is gepresenteerd en schittert momenteel op grote banieren bij verschillende ingangen. Het was een ingrijpend proces, maar de verhuizing van De Meer naar de Arena was voor veel supporters nog ingrijpender.

We maken even een sprongetje terug in de tijd, naar 1996. Om de perceptie van veel supporters maar even kort door de bocht te verwoorden: Ajax verhuisde dat jaar van een knus stadionnetje waar grote successen werden gevierd, naar een moderne ‘evenementenhal’ waar naast voetbalwedstrijden ook popconcerten bekeken konden worden.

'Het was net alsof je een honderd jaar oude boom moest verplaatsen.'

“De overgang van De Meer naar de Arena was inderdaad heel groot,” beaamde Arenadirecteur Markerink vijf jaar geleden. “Ajax was een familiebedrijf. De gemoedelijkheid van De Meer was echter door de verhuizing in één klap weg. Van die impact waren we ons niet voldoende bewust. Het was alsof je een honderd jaar oude boom moet verplaatsen, met veel aandacht en zorg. Dat effect hebben we onderschat.”

De verhuizing viel bij veel supporters niet goed. “Bij de bouw van de Arena was wel enig contact met de supportersgroeperingen, maar dat had zeer intensiever kunnen zijn. We hadden beter moeten luisteren naar de geluiden van de achterban,” rekende Markerink zich in 2012 aan.

Niets deugde aan de Arena in de perceptie van de supporters, die in sommige gevallen zelfs de geur van de pisbakken in De Meer gingen romantiseren. Toch was 15 mei 2011 de dag dat de Ajaxgeest in de Arena trad. De climax in de kampioenswedstrijd tegen Twente was het ultieme moment van euforie waar supporters eigenlijk vijftien jaar op hadden gewacht.

'We hadden beter moeten luisteren naar de geluiden van de achterban.'

Het contact met de supportersgroeperingen is daarnaast ook geïntensifieerd. Zo is er wellicht geen formeel structureel overleg van de Arena met de Supportersvereniging Ajax, maar beide partijen weten elkaar wel goed te vinden.

In 2012 zei Markerink dat er in vijftien jaar al redelijk veel is veranderd om de supporters thuis te laten voelen. Zo werd een deel van de gracht versierd met graffiti, ingevuld door de harde kern van Ajax zelf. Nu de rode stoeltjes geplaatst zijn en de naamsverandering rond is, voelt de Arena steeds meer aan als het Ajaxstadion.

Jouw Ajaxmoment
Zonder onze leden is onze vereniging niks waard. Wij willen heel graag dat jullie je mooiste momenten uit 25 jaar Ajax als supporter met ons delen. Dat mag in geschrift, met foto’s, video’s - de keuze is aan jullie. Met die Ajaxherinneringen gaan wij dan aan de slag, om iets moois te maken dat past bij dit mooie jubileumjaar. Bijdrages kunnen het hele seizoen naar redactie@svajax.nl.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >