Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

25 jaar SV Ajax: Ajax Life als lijfblad voor en door supporters

Supportersvereniging Ajax bestaat dit seizoen 25 jaar. Een mooi moment om terug te blikken op onze eigen levensloop. Sinds 1994 valt de krant Ajax Life bij leden op de deurmat. Met het oog op de laatste editie van dit seizoen, kijken we naar de ontwikkeling die de krant heeft doorgemaakt.

16 mei 2018 - 09:30
UsershyraDesktopajax_dataimages22a629fbdc45552e474cc79e696b9ddc_normal
De ontwikkeling van de krant is duidelijk terug te zien. © Ajax Life

Eigenlijk had de krant, die twintig keer per jaar bij onze trouwe leden op de deurmat valt, Forza Ajax moeten heten. Wat was het geval? Er werd door de supportersvereniging een wedstrijd uitgeschreven om een naam te bedenken voor de krant. Uiteindelijk werd gekozen voor Forza Ajax. Echter gebruikte de fanclub van FC Utrecht de kreet ‘Forza’ al, dus werd er gekozen voor een andere naam.

Ajax Life debuteerde in januari 1994 in tijdschriftvorm, telde 64 pagina’s en verscheen zesmaal per jaar. Het blad was in tegenstelling tot tegenwoordig, te koop in de winkel. Aanvankelijk had Ajax Life twee pagina’s in het Ajax Magazine, maar we wilden een eigen blad. Het eerste jaar was pionieren. Als we kritisch moesten zijn, waren we dat op een gepaste manier.

Beleving, vreugde en verdriet van de achterban moeten leidend zijn.

In de zomer van 2000 transformeerde het tijdschrift naar een tabloid. Een rigoureuze koerswijziging met als doel intensivering van het contact met de achterban. Zo kregen leden de krant nu twintig keer per seizoen op de mat, in plaats van zesmaal per competitiejaar. Op die manier werden we actueler.

Na de gloriejaren diende Ajax Life ook in sportief mindere tijden herkenbaar te blijven voor de achterban. Een lijfblad voor en door Ajaxsupporters. Positief-kritisch met passende humor. Veel voetbal, maar vooral vanuit de beleving van de supporters. Herkenbaarheid, vreugde en verdriet van de trouwe aanhang moesten leidend zijn.

De media—aandacht voor Ajax is de laatste jaren buitenproportioneel toegenomen. Als je wil, kun je Ajax tegenwoordig 24 uur per dag monitoren. Het aanbod is gigantisch, hoewel veel content onderling wordt gekopieerd. Wij voegen liever iets unieks toe. Snelheid is daarbij nog belangrijker geworden, maar mag nooit ten koste gaan van de kwaliteit.

We schurken dicht tegen onze club aan, maar zijn vrij in redactionele keuzes.

De krant is de laatste jaren ook kritischer geworden, ten opzichte van de gloriejaren. Dat kan ook niet anders, als je als medium en vereniging herkenbaar wil blijven. De site is wat brutaler dan de krant, maar beide worden hoog gewaardeerd door de leden. Onze redactie bevindt zich overigens buiten de Arena. Je zou dus kunnen zeggen dat we dicht tegen onze eigen club schurken, maar wel vrij zijn in redactionele keuzes.

De laatste krant van dit seizoen valt aanstaande vrijdag weer bij onze trouwe leden op de deurmat. Als je volgend seizoen ook de krant wilt ontvangen kun je je hier aanmelden bij de Supportersvereniging Ajax.

Jouw Ajaxmoment
Het seizoen is afgelopen en dus was dit de laatste publicatie voor het 25-jarige bestaan van de Supportersvereniging Ajax. Zonder onze leden is onze vereniging niks waard en daarom willen we je bedanken voor het delen van je mooiste momenten uit 25 jaar Ajax als supporter.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >