Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Klaas-Jan, denk alsjeblieft goed na!

Ajax hoopt nog een jaartje langer over Klaas-Jan Huntelaar te beschikken, om hem daarna een rol in de trainersstaf aan te bieden. Ik ben voor, maar wel onder één voorwaarde: er moeten voor Huntelaar geen uitzonderingen worden gemaakt.

06 april 2018 - 10:33
UsershyraDesktopajax_dataimages93f5a5e9bfe913a27ac2995f9794f10a_normal-1

Hij mist weliswaar misschien wat meer kansen dan we van hem zijn gewend, de waarde van Huntelaar voor Ajax is nog altijd groot. Diverse wedstrijden zouden dit seizoen zonder zijn inbreng niet zijn gewonnen, is mijn overtuiging.

En die twee potjes na de winterstop waarin hij ontbrak? Daarin verspeelde Ajax misschien wel de landstitel. Er wordt een beetje lacherig over gedaan als Erik ten Hag dit aanstipt, maar het is best een terechte opmerking van de trainer. Voor de winterstop telt even niet.

Over trainers gesproken. Ajax kan er wel eentje gebruiken die de spitsen onder handen neemt. De vorige spitsentrainer, Dennis Bergkamp, krijgt naar verluidt nog altijd betaald maar dan wel om niets te doen en weg te blijven van De Toekomst. Dat schiet niet op.

Ik wil alleen een belangrijke voorwaarde verbinden aan de mogelijke trainersloopbaan van Huntelaar. Die behelst het volgende: geen uitzondering! Niks cursus op maat of bij wat vriendjes stage lopen, maar bikkelen op de cursus van de KNVB alsof hij nooit een interland speelde.

We hebben gezien wat ervan terecht komt als je oud-voetballers zomaar een diploma geeft waarmee ze plotseling trainer worden. Meestal is het niet veel soeps. Het doet onwijs pijn om Bergkamp te zien afglijden, om Marco van Basten te zien worstelen met zichzelf.

Ik wil niet dat je trainer wordt bij Ajax omdat je Huntelaar bent en er mooie beelden in het archief liggen.

Daar moeten we van leren, dit lot moet Huntelaar bespaard blijven. Als ik lees dat Dirk Kuyt trainer wordt van de hoogste jeugdploeg van Feyenoord, kan ik slechts denken: waarom? Het bestaat niet dat je jeugdspelers op zo’n belangrijk moment in hun ontwikkeling koppelt aan een trainer die nog niet eens een diploma heeft.

Bij Ajax ging het met John Heitinga overigens niet veel anders. Zonder veel ervaring of bagage staat Heitinga voor de groep bij Ajax onder 19. De Ajacieden liggen aardig op kampioenskoers, maar dat zegt me allemaal niet zo veel. Pas later kunnen we goed inschatten of de leercurve dit seizoen steil genoeg is.

Wesley Sneijder heeft zijn afscheidswedstrijd bij het Nederlands elftal nog niet eens gespeeld, maar het gaat al wel over stage lopen bij de nieuwe bondscoach. We weten helemaal nog niet of Sneijder kan uitgroeien tot een goede trainer, maar de rode loper wordt al voorzichtig uitgerold.

De trainer Jaap Stam kan ik ook al niet echt serieus nemen met zijn ‘klaslokaalangst’. De nietsontziende verdediger vond het allemaal wel erg zwaar om diverse groepslessen te volgen, maar hoe moet dat als de mentaliteit van een rechtshalf niet deugt? Hoe serieus kun je de uitleg van Stam dan nog nemen?

Denk er daarom nog eens goed over na, Klaas-Jan. Ik geloof dat jij dingen weet die je niet op een cursus leert en dat je een lepe, uitgenaste spits bent die alle trucjes beheerst. Je bent goed met iedereen, van Donny tot Ziyech en Neres die je amper kunt verstaan. Ik weet niet of je (nog steeds) de jeugd in Hummelo traint of je bezighoudt met de training van je zoons, maar dat is toch echt iets anders.

Denk erover na Klaas-Jan en als je het echt wilt, ga er dan voor. Met volle overtuiging. Maar anders niet. Ik wil niet dat je trainer wordt bij Ajax omdat je Huntelaar bent en er mooie beelden in het archief liggen.

Ik wil dat je trainer wordt bij Ajax omdat je een goede trainer bent.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >