Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

De Ajaxziel in de Johan Cruijff Arena

Dit is een dag waarop we, iedere Ajacied op zijn manier, denken aan de voetbalmagie van Johan Cruijff. Het is zijn geboortedatum én de dag dat in het stadion het logo van de Johan Cruijff Arena wordt onthuld. De Ajaxziel komt steeds meer in het Ajaxhuis.

25 april 2018 - 15:00
UsershyraDesktopajax_dataimagesf7d2861aa101b79fac2e0c50c0ed7cee_normal-1

De dag dat Cruijff overleed, alweer meer dan twee jaar geleden, was het voor steeds meer Ajaxsupporters meteen duidelijk: het stadion moet als eerbetoon zijn naam gaan dragen. Ik moest daar eerlijk gezegd een tijdje over nadenken, de combinatie van Cruijff en de Amsterdam Arena. En schreef dat later in een blog.

Waarom? Er zat een behoorlijke schaduw over Cruijff en de Arena, vond ik. Nu niet meer dus? Kom ik zo op terug. Er was soms ellende. Dat Cruijff zich moest voorstellen bij de slagboom voor een vergadering met ‘jasjes’, onenigheid met andere Ajaxmensen… En belangrijker, Cruijff heeft in de stad veel plekken die ik beter bij hem vind passen. Het Olympisch Stadion en voor mijn part het plein waar zijn Foundation zit (daar denken mensen anders over, begreep ik), Betondorp, de wijk waar de Meer en zijn eerste huis stond…

Maar; waar schaduw is, is ook licht.

Voor Cruijff, voor Ajax moet het uiteindelijk altijd om de bal draaien.

Het licht was er op dinsdag 6 april 1999. ‘Johan Cruijff en dertig jaar finales’ was het uithangbord voor een prachtige en ontroerende avond met busladingen grote Ajacieden op het veld. Piet Keizer, Ruud Krol, Rob de Wit, Stefan Pettersson, Marco van Basten. Dé Ajaxspits scoorde uit een assist van z’n voorbeeld en leermeester een doelpunt. Alle aanloopproblemen van het stadion in Zuidoost, van een bar slecht veld tot het gerucht dat Rotterdamse bouwvakkers een verkeerde vlag onder een heipaal hadden gestopt; het smolt die avond weg en werd afgevoerd via de Amsterdamse riolen.

De Ajaxziel waarde voor het eerst echt rond in het Ajaxstadion.

Nog zo’n moment: de Cruijff-mars van Betondorp naar de Arena, van de Akkerstraat naar de Arena Boulevard. Duizenden Ajacieden, fakkels, spandoeken… Mijn beste herinnering aan de club zonder ook maar één bal in de buurt. Met de supporters mee kwam een dwingende noodzaak, de Amsterdamse bezieling van Cruijff werd symbolisch naar het stadion gebracht. Onvermijdelijk werd een rode band gelegd tussen Cruijff - Amsterdam - Arena.

De Ajaxziel was steeds meer thuis in het Ajaxstadion.

Ik zei het net: de mars is mijn mooiste Ajaxherinnering zonder dat er een bal werd getrapt. Voor Cruijff, voor Ajax moet het uiteindelijk altijd om de bal draaien. Ooit zei ik jaren geleden (even onbescheiden): groot Europees succes helpt om van de Arena een Ajaxstadion te maken. Dat gebeurde het seizoen ná de mars. De halve finale Europa League tegen Lyon was adembenemend.

De Ajaxziel huist nu bijna in het Ajaxstadion.

De laatste voorzet van burgemeester Eberhard van der Laan wordt afgerond door zijn kinderen, de familie Cruijff en Frank Rijkaard. De Ajacied die 22 jaar terug al het heilige vuur van De Meer overbracht naar de Arena, op aangeven van Cruijff zelf.

Dan is straks de Ajaxziel definitief in het Ajaxstadion. Daarmee is het ook voor supporters ons Ajaxstadion.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >