Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Strijdvaardige VDSar: 'Niet aan de orde om op te stappen'

Drie trainers in anderhalf jaar, een Ajaxonwaardige snelle Europese eliminatie en bovenal het opnieuw missen van de landstitel. Algemeen directeur Edwin van der Sar ligt zwaar onder vuur, maar is te strijdvaardig om de handdoek te werpen. “Ik ben eindverantwoordelijk. Daarvoor loop ik zeker niet weg, maar het is niet aan de orde om op te stappen.”

19 april 2018 - 22:56
UsershyraDesktopajax_dataimages91efe1a6a5fd1c4b33d833d303a6fb42_normal
Sar wil zijn zaakjes komend seizoen snel op orde hebben. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Het zwaarbeladen woord in en rondom de Johan Cruijff Arena is dezer dagen ‘progressie’. Was het immers niet Van der Sar zelf die tijdens het trainingskamp in Portugal desgevraagd liet optekenen dat hij bij gebrek aan progressie onder Erik ten Hag kritisch in de spiegel zou kijken? “Die uitspraak is een totaal eigen leven gaan leiden. Binnen twaalf minuten verscheen er een artikel, waarin stond dat ik mijn lot aan dat van Erik ten Hag verbond. Dat is echt uit z’n verband gerukt,” laat hij in een uitgebreid interview met Ajax Life weten.

Toch erkent de voormalig doelman dat Ajax te weinig vooruitgang heeft geboekt in de tweede seizoenshelft. “De progressie is nog niet overdreven zichtbaar. Anders waren we dichter in de buurt van PSV gebleven en wellicht zelfs kampioen geworden. Maar goed, daar ga ik zeker geen conclusies aan verbinden,” klinkt hij resoluut.

De vijf punten achterstand op PSV zijn er inmiddels acht, met als meest pijnlijke moment de 3-0-afstraffing in Eindhoven, waarna boze supporters de spelersbus opwachtten en Van der Sar duidelijk maakten dat het zo niet meer langer kan.

“De nacht na PSV-uit lag ik laat in bed en had ik geen lekker nachtje. Dat gold voor iedereen bij Ajax. De laatste weken is de kritiek flink. Als speler heb ik dat ook al eens meegemaakt. Mijn eerste wedstrijden waren niet geweldig. Toen hoorde ik gefluit en moest scepsis overwinnen. Maar ik zit hier niet voor mezelf. Iedereen wil graag dat je de dingen goed doet. Een hoop dingen gaan ook goed. De club staat er goed voor, maar het allerbelangrijkste wat we hebben is voetbal en dit jaar hebben we niet goed gepresteerd.”

De huidige onrust rondom de club, vorig seizoen nog finalist in de Europa League, maakt hem strijdvaardiger dan ooit. Van der Sar heeft daarbij naar eigen zeggen de steun van de raad van commissarissen, directie en voelt voldoende draagvlak binnen de club. “Ik ben strijdvaardig. Als sporter heb ik ook dingen overwonnen en duurde het een tijd voordat ik ergens was. Dat heb ik nu ook. Dit is iets waarin ik mijn tanden heb gezet, wat ook voor mij gecreëerd is door Johan Cruijff,” doelt hij op de fluwelen revolutie van 2011.

“Het idee was altijd al om dat met een aantal mensen om me heen te gaan doen. Ik heb in die jaren veel geleerd en dat doe ik nu nog steeds. Ik zit hier nu 5,5 jaar, waarvan anderhalf jaar als eindverantwoordelijke. Het is niet zo dat ik net kom binnenwaaien. Vorig jaar zijn er dingen goed gegaan, nu een aantal zaken niet. Het zou raar zijn dat alleen aan mijn conto toe te schrijven. Ik ben eindverantwoordelijk. Daarvoor loop ik zeker niet weg, maar het is niet zo dat ik alles in mijn eentje beslis.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >