Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ruwbouw oostkant Johan Cruijff Arena officieel afgerond

Met de plaatsing van het laatste deel van de gigantische kussengevel zijn de werkzaamheden aan de oostzijde van de Johan Cruijff Arena officieel afgerond. De omlopen van de eerste en tweede ring aan de oostzijde zijn nu ruim drie keer zo breed. De boel moet nog wel worden ingericht.

05 april 2018 - 15:00
UsershyraDesktopajax_dataimages1b31baeb3979218864f0a7fa35407fb8_normal
Er komt veel ruimte bij voor supporters. Heel veel. © Arena

Door Floris Roos

De vloeroppervlakte van het stadion is hiermee ongeveer één voetbalveld groter geworden, krijgt de aanwezige media te horen. Volgens Arena-directeur Henk Markerink is de complete verbouwing van de oostzijde bij de start van het nieuwe voetbalseizoen klaar. "Bij het begin van de competitie 2018-2019 kunnen supporters gebruik maken van de nieuwe omlopen." 

De oostzijde van het stadion onderging de afgelopen twaalf maanden een enorme verandering. De contouren zijn nu goed zichtbaar geworden. Door de verbouwing verandert het uiterlijk van het stadion flink: de vorm gaat van hol naar bol, zeg maar. Nu is de oostkant zo goed als klaar, nog voor het EK 2020 gaat ook de westkant op de schop. Dat moet allemaal op tijd klaar zijn, want er staan vier EK-wedstrijden gepland in de Arena. Na het toernooi komen de noord- en zuidzijde aan de beurt.

Volgens Markerink zijn alle veranderingen hard nodig. "We wilden een flinke verbeterslag slaan op het gebied van ruimte, service en comfort. Door het verbreden van de omlopen komt er veel ruimte bij. Vooral op de tweede ring was dat hard nodig. Ook komen er meer liften, roltrappen, toiletvoorzieningen, barretjes en horecagelegenheden."

"Je moet de Arena zien als een levend organisme dat meegroeit met zijn tijd," vervolgt Markerink. "De behoeftes van vijftien jaar geleden zijn anders dan nu. Deze verbeterslag voor onze bezoekers is nodig. Ik hoor nu wel eens dat mensen tijdens de rust hun plas ophouden of geen drankje halen omdat het op de omlopen te druk is. Dat was ons echt een doorn in het oog."

De verbouwing van de oostzijde van de Arena markeert de eerste fase van de grootste verbouwing sinds de opening in 1996. De band om het stadion bestaat uit kussens die continu gevuld worden met lucht. Deze band wordt uiteindelijk dus helemaal rondom gebouwd de komende jaren. Een forse investering. De oostkant kost 16 miljoen euro en de volledige verbouwing kost 65 miljoen. Er onstaat volgens de directeur, naast het voetbal, ook meer ruimte voor congressen, beursen, seminars, feesten en partijen.

Markerink is tevreden over wat hij kan laten zien. De doorzichtige kussengevel levert samen met de verbreding van de omloop een spectaculair uitzicht op de tweede ring op. Door de nieuwe entree op oost en de realisatie van meerdere roltrappen neemt de comfort voor de bezoeker toe. Ook op de eerste ring is de omloop enorm verbreed en krijgen supporters aanzienlijk meer bewegingsvrijheid.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >