Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Logo Johan Cruijff Arena onder de loep en uitgelegd

We waren bij de onthulling van het logo van de Johan Cruijff Arena. Een prachtig moment. Met een ferme druk op de knop van Frank Rijkaard en de kinderen van oud-burgemeester Eberhard van der Laan, werd het logo onthuld op de Arenaschermen.

25 april 2018 - 19:50
UsershyraDesktopajax_dataimagesc7510a4e053055220d9de18e7aa3a241_normal
Over het nieuwe logo is goed nagedacht! © Pro Shots

Door Floris Roos

De aanwezige pers kreeg vervolgens keurig netjes een toelichting op het logo uitgereikt. Eens kijken! Volgens het officiële communiqué symboliseert het logo de Johan Cruijff Arena als ‘home of legends’. Een stadion waar ‘de grootste namen uit de sport, muziek en entertainment het beste uit zichzelf halen.’

Men wil er maar mee zeggen dat de Arena meer is dan louter een voetbalstadion. Verder lezen we dat het logo ‘krachtig en progressief’ is, in de stijl van Johan zelf. De typografie ademt volgens het persbericht ‘zowel sport als architectuur uit’ en refereert aan vormelementen uit het stadion.

Volgens de toelichting moeten we daarbij denken aan ‘de hoeken van het stadion, de kracht van de curves en de subtiele contrasten tussen harde en zachte vormen, die de basis leggen voor de balans, structuur en soliditeit van het logo.’

Zijn jullie er nog? Mooi, dan gaan we verder.

Want dat is nog niet alles. Er is altijd meer. Zo is de naam van Johan Cruijff geschreven op Hollandse wijze, dus met een lange ‘IJ’. Volgens de uitleg is dat internationaal gezien een 'onderscheidend element in het logo' en 'refereert het subtiel aan Amsterdam'.

Verder zien jullie onder het nieuwe logo een zilvergrijze boog. Deze staat volgens de makers symbool voor het dak van de Johan Cruijff Arena. De twee grote letters A in Arena zijn een referentie aan het oude logo, waar de twee letters ook al op die wijze in het logo waren verwerkt.

Tot slot hebben we ons laten vertellen dat de letters A een hoek van veertien graden kennen, inderdaad gelijk aan Cruijff’s rugnummer. We hebben het niet gecontroleerd, maar nemen het gelijk aan.

Tot zover even!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >