Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Jupiler League denkt aan vaste selecties voor beloftenteams

Als Jong Ajax er zaterdag in slaagt om de titel te pakken in de Jupiler League, wordt het inschikken op de kampioensfoto. Er stonden dit seizoen zeker 42 verschillende Jong Ajacieden op het veld en dat is sommige beleidsbepalers een doorn in het oog.

24 april 2018 - 10:14
UsershyraDesktopajax_dataimages888e9532d5f9c1fed69630a23a5ffc58_normal
Nog een keer winnen en het wordt echt feest bij Jong Ajax. © Pro Shots

Een eventueel kampioenschap van Jong Ajax maakt nogal wat tongen los en dat is logisch, want het is straks een beetje gek als de kampioen van de Jupiler League niet promoveert naar de eredivisie. Die strijd gaat tussen Fortuna Sittard en NEC.

Beloftenteams die uitkomen in het betaald voetbal zorgen al vanaf het begin voor heisa. Denk hierbij aan zaken als speeltijden en uitvakken, maar bovenal dus de selecties waaruit zij kunnen putten. Hoe eerlijk gaat dit eraan toe?

Marc Boele heeft er als directeur van de coöperatie Eerste Divisie ook een mening over en stelt dat er aan plannen wordt gewerkt om dit alles in te perken. “We zijn druk aan het kijken hoe we omgaan met selecties en speeldagen,” meldt Boele bij NOS Sportforum.

“Het gebeurt nog wel eens dat ploegen op maandag met een heel ander team aantreden dan op vrijdag. Dan moet je naar vaste selecties, het liefst per 31 augustus. Jong Ajax heeft, volgens mij, iets van vijftig spelers gebruikt en dat is niet wenselijk.”

Eerlijk is eerlijk, het is een beetje raar dat Jong Ajax zoveel verschillende spelers kan opstellen. Het maakte alleen al gebruik van vijf verschillende keepers. De bankzitters tellen we dan nog niet eens mee. Boele ziet het liefst een duidelijke scheiding tussen de selecties van het eerste elftal en, in dit geval, Jong Ajax.

“Tijdens de transferperiode kun je dan spelers van het ene naar het andere team overschrijven. Zo’n Mateo Cassierra speelde bijna het hele seizoen in Jong Ajax, maar je kunt je afvragen of dit bijdraagt aan de kwaliteit van het Nederlandse voetbal en de opleiding van Ajax.”

Of Jong Ajax en de andere beloftenteams hier blij mee zijn, zal moeten blijken. Een potje in de Jupiler League wordt nog wel eens benut om geblesseerde spelers weer wat ritme te laten opdoen, maar dat is op basis van dit voorstel verleden tijd.

Boele vindt dat clubs dan maar een andere oplossing moeten verzinnen. “Ron Vlaar draaide warm tijdens een of twee wedstrijden van Jong AZ, maar dat doet hij voortaan maar in een oefenwedstrijd van het eerste elftal. Niet in onze competitie, want dat is er eentje die we heel serieus moeten nemen.”

Overigens maakte Jong Ajax dit seizoen over het algemeen gebruik van A-junioren of eerstejaars profs, dus het gaat ook een beetje ver om te stellen dat een kampioenschap valt toe te schrijven aan de wisselspelers van het eerste.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >