Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Johan Cruijff Arena wordt eerste Europese stadion met 5G

We zijn net gewend aan mobiel internet met een snelheid van 4G. Maar de techniek staat natuurlijk niet stil en dus komt 5G alweer om de hoek kijken. Een van de eerste plekken waar dit in Nederland gaat gebeuren, is de Johan Cruijff Arena.

12 april 2018 - 15:49
UsershyraDesktopajax_dataimagescbaca56b65982cf388108ea4fcbf6341_normal
De JC Arena wordt klaargestoomd voor het EK 2020 en daarna. © SmitShots

De JC Arena wordt in de loop van dit kalenderjaar niet alleen vernoemd naar de nummer veertien, ook wordt het omgedoopt tot proeftuin. KPN trekt de kar en plaatst in de buurt van het stadion antennes die geschikt zijn voor ontvangst van 5G.

4G verbindt mensen, 5G verbindt de samenleving, zo lezen we in het persbericht. Anders gezegd: er komt in de toekomst een nog sneller netwerk voor consumenten. En wellicht zijn er minder kabels nodig omdat de snelheid die draadloos wordt gegenereerd stukje bij beetje ongekende snelheden benadert.

Waar wordt 5G praktisch zakelijk voor gebruikt? Je kunt denken het verbeteren van de bezoekersstroom van en naar het stadion. Hier is heel veel data voor nodig, die ook nog eens zo snel mogelijk in kaart moet worden gebracht, zodat je mensen naar de juiste plekken kunt sturen.

Het is in die zin niet alleen de JC Arena, maar een deel van Amsterdam Zuidoost dat als proeftuin gaat fungeren. Andere plekken in Nederland waar 5G wordt getest, zijn de haven van Rotterdam (logistieke toepassingen), een boerderij in Drenthe (drones en gewassen controleren) en snelwegen in de regio Helmond (zelfrijdende auto’s).

De JC Arena is het eerste stadion dat gereed wordt gemaakt voor 5G. Tegen de tijd dat het EK 2020 geen toekomstmuziek meer is maar realiteit, beschikt de Allianz Arena in München waarschijnlijk ook over zo’n antenne en vergelijkbare toepassingen.

Een belangrijke hobbel die nog moet worden genomen voor grootschalig gebruik, is het vrijmaken van de juiste frequentie. Het Parool weet hier meer van. De beschikbaarheid van de 3,5GHz-frequentie is van essentieel belang om de tests te doen slagen, maar precies die frequentie wordt gebruikt door Defensie.

Dat levert allerlei problemen op. KPN hoopt bij te dragen aan een passende oplossing.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >