Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

25 jaar SV Ajax: ‘De club vervreemdde van zijn achterban’

Supportersvereniging Ajax bestaat dit seizoen 25 jaar. Een mooi moment om terug te blikken op onze eigen levensloop. Vijf jaar geleden spraken we voor Ajax Life met erelid Michael van Praag over zijn tijd bij SV Ajax.

25 april 2018 - 13:13
UsershyraDesktopajax_dataimages5b104d3affadde9c239b107b65b37c0d_normal
Van Praag heeft altijd een goede band met de supporters gehad © Archief Ajax

Michael van Praag stond begin jaren negentig met enkele anderen aan de wieg van de Supportersvereniging Ajax. Vlak voor zijn benoeming riep hij dat Ajax het Real Madrid van Nederland moest worden: een club waar tegenop gekeken werd en waarop iedere supporter trots zou zijn. Daar hoorde in zijn visie ook een onafhankelijke vereniging bij, die goed communiceerde met de achterban.

Van Praag kon zich nog goed herinneren hoe de verhuizing van De Meer naar de Johan Cruijff Arena gepromoot moest worden. “In die periode had je nog geen laptops waarop je mensen een Powerpointpresentatie kon laten zien. Ik trok met mijn eigen dia-apparaat door het land en had aan de clubfotograaf gevraagd of hij wat foto’s kon maken.”

Van Praag kende mooie momenten in zijn tijd bij SV Ajax. “Ik kon echt genieten bij die grote nieuwjaarrecepties in de RAI. Daar liepen allemaal vrijwilligers, die met hun hart voor de club bezig waren.”

Het succes op het veld vormt vaak de aanjager voor dit soort feestjes en daarom moest Van Praag in de sportief magere Ajaxjaren, de supporters vaak teleurstellen. “Spelers zeiden vlak voor een evenement af. Ik heb wel eens op zo’n avond moeten uitleggen waarom er geen spelers waren. Ik geneerde me kapot, is dat nou mijn club?”

Ajax ging in 1998 naar de beurs en vervreemde van zijn achterban. De brug tussen club en supporter brokkelde langzaam af en het bestuur van SV Ajax had te weinig invloed om iets te doen. “Er kwam weer een extra laag tussen Ajax en de supportersvereniging, waardoor het moeilijker werd om snel te anticiperen op de vragen van de supporters.”

'Ik geneerde me kapot, is dat nou mijn club?'

Al met al meende Van Praag vijf jaar geleden dat de supportersvereniging verder van Ajax af is komen te staan. “De schuld daarvan, als je tenminste van schuld wil spreken, ligt voornamelijk bij Ajax zelf. Ajax werd groter en echte clubmensen gingen zich er steeds minder mee bemoeien.”

Van Praag blikte toen ook vooruit op de toekomst van de supportersvereniging. Hoe ziet deze er de komende twintig jaar uit? “SV Ajax is de grootste belangenbehartiger van de Ajaxsupporter. Ajax moet de supportersvereniging dus nog serieuzer nemen, er meer mee praten en er beter naar luisteren.”

Jouw Ajaxmoment
Zonder onze leden is onze vereniging niks waard. Wij willen heel graag dat jullie je mooiste momenten uit 25 jaar Ajax als supporter met ons delen. Dat mag in geschrift, met foto’s, video’s - de keuze is aan jullie. Met die Ajaxherinneringen gaan wij dan aan de slag, om iets moois te maken dat past bij dit mooie jubileumjaar. Bijdrages kunnen het hele seizoen naar redactie@svajax.nl.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >