Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Wedstrijden bij extreme weersomstandigheden

Het is de laatste dagen voor Nederlandse begrippen extreem weer, extreem koud vooral! Men heeft het over gevoelstemperaturen van -15 graden Celsius en alleen echte durfvallen stappen het ijs op om een rondje te schaatsen.

01 maart 2018 - 17:11
UsershyraDesktopajax_dataimages92e4baa3308d95b2a552b55dd4ef9317_normal-1

Voor supporters zijn dit niet de ideale omstandigheden om op de tribune te zitten of te staan, maar een supporter laat zich niet zomaar weghouden bij zijn favoriete club, zeker niet door het weer!

Ook Ajax heeft een aantal wedstrijden in extreem weer gespeeld, een korte terugblik op een aantal wedstrijden die nog goed op mijn netvlies staan:

Sneeuwwedstrijd Malmö FF-uit
Ik was nog maar een jongetje van 10 jaar oud en Ajax speelde 4 maart 1987 zijn kwartfinale in het toen nog bestaande Europacup II, het toernooi voor bekerwinnaars. Vroeg zat ik al zenuwachtig en vol verwachting in pyjama voor de televisie omdat ik de hele wedstrijd mocht kijken van mijn ouders. Om 18.00 uur keken wij standaard naar het journaal waar toen de voor mij onbegrijpelijke mededeling kwam: afgelast!

Sneeuw, mist, harde wind, ijzel, regen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kwam die donkere avond voorbij.

Er lag een dik pak sneeuw in Zweden en het was onmogelijk om te spelen, daar ging mijn avondje opblijven met Europees voetbal! Tien dagen later werd de wedstrijd ingehaald. Op een slecht veld werd met 1-0 verloren. Vier dagen later was de return in De Meer en Ajax wist alsnog de halve finales te bereiken door een 3-1-overwinning.

Waterwedstrijd Real Zaragoza-uit
In datzelfde jaar 1987 speelde Ajax vervolgens in de halve finales tegen Real Zaragoza. In Spanje wisten de Ajacieden in een waterballet met 2-3 te winnen en de return eindigde in 3-0 waardoor de finale een feit was. Vooral de heenwedstrijd zal ik nooit vergeten: het leek meer op zwemmen dan op voetbal!

De bal rolde niet en overal gleden spelers uit over de flinke plassen water op het veld. Het leek wel of de hemelpoort was opengegaan tijdens de wedstrijd in het Spaanse Zaragoza en in een keer al haar hemelwater naar beneden liet storten.

Barre weersomstandigheden FC Twente-thuis
Deze wedstrijd werd op 4 december 1992 gespeeld in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Waarom? Geen idee meer! Het waren echter barre weersomstandigheden die wij hoog in vak QQ samen met 25.000 andere diehards moesten trotseren.

Zo bar dat ongeveer alle weertypes tijdens die wedstrijd voorbij zijn gekomen: sneeuw, mist, harde wind, ijzel, regen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kwam die donkere avond voorbij. Naast de weersomstandigheden is mij nog een toch niet onbelangrijk feit bijgebleven: de einduitslag, 0-1, Prince Polley!

Hopelijk is het zondag in Arnhem een beetje goed toeven op de tribune bij Vitesse - Ajax en is de uitslag in tegenstelling tot 4 december 1992 wel in ons voordeel.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >