Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vijf zaken die ons opvielen tijdens Ajax - Heerenveen

Ajax heeft de achterstand op koploper PSV dankzij een 4-1-zege op sc Heerenveen verkleind tot zeven punten. Vijf zaken die ons opvielen in de Johan Cruijff Arena.

11 maart 2018 - 15:34
UsershyraDesktopajax_dataimages40ef1fd1688eb821a8496f940b6f81eb_normal
Nico doet het en zet Ajax op een meer dan verdiende 2-1-voorsprong. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Kippenvel voor de aftrap
Wedstrijdmascottes strijden iedere thuiswedstrijd om de Richard Witschge Bokaal. Wie de bal het vaakst kan hooghouden, wint. Voor jeugdspeler Anass Moumane ging het voor de aftrap niet om winnen, maar om eren. Het aanvallertje hield de bal op eigen verzoek ‘maar’ 34 keer hoog als eerbetoon aan zijn favoriete Ajaxspeler, Abdelhak Nouri. Een kippenvelmoment, gevolgd door een groot applaus van de vroeg aanwezige fans, waardering van de spelers en een aai over zijn bol door assistent-trainers Alfred Schreuder en Richard Witschge.  

Kritische spandoeken
Eens in de zoveel tijd voel je bij sportieve tegenslag de spanning rondom een wedstrijd in een veel breder perspectief. Ajax-Heerenveen was zo’n wedstrijd. Fotografen zoomen voor de wedstrijd massaal in op de onder vuur liggende clubdirectie, het gemor regeert op de tribune en de F-side laat zich gelden middels spandoeken. Voor Ajacieden een tergende middag, voor de tegenstander een extra stimulans om de onvrede nog verder aan te wakkeren.

De eerste twintig minuten in de Johan Cruijff Arena waren vanaf de tribune muisstil. Op de F-side werden meerdere spandoeken getoond. We citeren: ‘Zonder inzet en goed beleid raak je de achterban kwijt’, ‘Ajax is een doodlopende ‘tunnelclub’ en ‘Fuck de commercie’.

Ten Hag puzzelt verder: Veltman begint eens op de bank
Nee, dit was niet de week van Joël Veltman. Zijn naam ontbrak al bij de voorselectie van bondscoach Ronald Koeman en tegen sc Heerenveen passeerde Erik ten Hag zijn aanvoerder. De technische staf hoopt met Rasmus Kristensen meer dynamiek op de vleugel te realiseren. Ten Hag sprak voor de aftrap klare taal op basis van de afgelopen twee weken. De kwaliteitseisen en beleving moeten omhoog. Tien minuten voor tijd wisselde Ten Hag bij een 2-1-voorsprong een verdediger voor een verdediger. Max Wöber maakte plaats voor Veltman, die onder een fluitconcert zijn entree maakte.

Ajax vindt heilig vuur in de kleedkamer
Ajax had moeite om sc Heerenveen bij de strot te grijpen. Op een spaarzame kans na zochten de elf Ajacieden met een fluitconcert de kleedkamer op. Direct na de onderbreking speelde de ploeg richting de fanatieke aanhang en oogde wél gretig. Een opvallende tegenstelling met het eerste bedrijf. Wellicht met een vleugje opportunisme, maar onder aanvoering van de jagende Hakim Ziyech (weer goed voor twee assists) sloeg de vonk over op de tribunes en daar putten de elf Ajacieden op het veld weer extra zelfvertrouwen uit.

Klaas-Jan Huntelaar had de wedstrijd in die fase al moeten beslissen, maar de spits schoot slecht en met pech (lat) in. Ook Donny van de Beek - die een tamelijk onzichtbare wedstrijd speelde - was met een kopbal nog dichtbij de 2-1. Het stormachtige kwartiertje leverde uiteindelijk wel een beloning op. Nico Tagliafico wist de bal uiteindelijk na een ouderwetse scrimmage met wat geluk hard via de paal achter de goed keepende Martin Hansen te schieten. De 4-1-zege kwam uiteindelijk tot stand in de slotminuten door treffers van Donny van de Beek en David Neres.

De Ligt is de nieuwe aanvoerder
Met het passeren van aanvoerder Joël Veltman lag het in de lijn der verwachting dat Lasse Schöne de aanvoerdersband zou overnemen. Deze ging echter om de arm van de jonge Matthijs de Ligt. Een symbolische keuze voor de toekomst? Een signaal van Ten Hag dat hij de verdediger ook graag volgend seizoen in Ajaxtenue ziet spelen? Wie het weet, mag het zeggen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >