Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van der Sar baalt van patstelling rond eerbetoon aan Cruijff

In zijn column in De Telegraaf laat Ajax’ algemeen directeur Edwin van der Sar een soort van zijn licht schijnen op de patstelling die er is tussen Ajax, gemeente en Arena over de naamswijziging van het stadion. Sar betreurt de boel, zo schrijft hij. Ook blijkt dat Ajax heel andere plannen had voor een eerbetoon.

24 maart 2018 - 13:17
UsershyraDesktopajax_dataimagesd526caba957d3bab4eb60b35eda4cd07_normal
Voor ons is dit sowieso de Johan Cruijff Arena. © Ajax Images

Het is vandaag twee jaar geleden dat Ajax’ illustere nummer veertien overleed. Al sinds dat moment is de gedachte om de Arena te vernoemen naar Johan Cruijff bij veel mensen springlevend. Er werd tot blijdschap van velen zelfs een intentieovereenkomst getekend tussen de betrokken partijen, maar Cruijffs naam staat nog altijd niet op de gevel van het stadion.

“Ik geef hiermee aan het te betreuren dat wij als Ajax Johan nog geen permanent eerbetoon hebben kunnen geven, behalve dat hij voor altijd onze enige nummer 14 is. Dit rugnummer zal nooit meer worden gedragen bij Ajax 1.” Mooi, maar dat besluit werd al in 2007 genomen.

Overigens stelde Cruijff bij leven dat hij het bevriezen van zijn rugnummer helemaal geen eerbetoon vond. “Je moet juist altijd je beste speler met nummer 14 laten spelen,” merkte hij destijds al droogjes op.

Hoe dan ook, waarom de Arena nog altijd niet vernoemd is naar Cruijff, daarover schrijft Van der Sar niks. Hij betreurt het slechts, zoals de gemeente het eerder ook al zei te betreuren.

Gemeente Amsterdam liet begin maart al aan Ajax Life weten dat ze nog altijd goede hoop hebben dat de naamswijziging doorgaat, maar dat onder meer zaken als geld, zeggenschap en andere mensen aan tafel de boel niet makkelijker maken. Dat het allemaal zo lang duurt noemde de gemeentewoordvoerder zelfs “gênant”.

Van der Sar schrijft in zijn column dat Ajax al in een vroeg stadium aan het management van Cruijff voorlegde hoe een permanent eerbetoon moest worden gerealiseerd. De naamswijziging van de Arena was daarbij niet het oorspronkelijke idee. Interessant genoeg had Ajax aanvankelijk heel andere plannen.

“Wij dachten daarbij aan ‘de nieuwe Toekomst’. Ons huidige trainingscomplex wordt veranderd, waarvoor bijna 40 miljoen euro is gereserveerd,” legt Van der Sar uit. “Belangrijk onderdeel wordt een mini-stadion. Ons plan was om het complex, waar ook een campus voor de jeugd komt, de naam van Johan Cruijff te geven.”

“Belangrijk was dat het eerbetoon aan Johan niet jaren op zich moest laten wachten. Als club zijnde konden we dit zelf beslissen, uiteraard in samenspraak met de familie.” Zover kwam het echter nooit en dus wacht iedereen inmiddels al twee jaar op het permanente eerbetoon.

Sar geeft uitleg: “De familie Cruijff liet ongeveer een half jaar na zijn overlijden weten open te staan voor het wijzigen van de naam van de Arena, wat tot dan toe niet bekend was. Daardoor kwam ons oorspronkelijke plan met de naamgeving van de nieuwe Toekomst op de plank te liggen en daar ligt het nog steeds.”

Namens Ajax stelt de algemeen directeur dat de club al direct wist dat het vernoemen van de Arena ‘een complexe situatie’ zou worden, simpelweg omdat er dan meer partijen met elkaar om tafel moeten. Toch tekende ook Ajax de intentieverklaring die de naamswijziging mogelijk moest maken.

Waar de deur klemt wordt niet in zoveel woorden gezegd, maar het zou interessant zijn om vanuit de stadiondirectie te horen hoe zij vinden dat de vlag er bijhangt. Want alle betrokkenen lijken de situatie te betreuren, maar ondertussen gebeurt er niks.

Uit de column van Van der Sar leren we in ieder geval dat er een plan voor naamgeving van de nieuwe Toekomst op de plank ligt. Onder een laagje stof, dat wel. Mocht de naamswijziging van de Arena om welke reden dan ook niet doorgaan, dan treedt dat plan wellicht alsnog in werking.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >