Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag ziet Ajax te vaak buigen voor afstandsschoten

Ajax maakte de meeste doelpunten en slikte de minste tegentreffers. Als je het zo bekijkt, is het een wonder dat de ploeg niet bovenaan staat. Zeker niet als diverse tegengoals voortkomen uit afstandsschoten. Erik ten Hag stipt dit aan.

13 maart 2018 - 10:50
UsershyraDesktopajax_dataimagesae720737964f765b447e848a40e54bed_normal
De gevolg van deze rake knal van afstand vallen gelukkig mee. © Pro Shots

Als je bedenkt dat Ajax de minste tegendoelpunten incasseerde van alle achttien clubs is het nog best een klus om de achterstand van zeven punten op koploper PSV te verklaren. Het gebeurde ook nog eens twee keer dat de opponent een trio treffers wist te produceren.

Van die minste tegengoals wordt een belangrijke bijdrage gevormd door pogingen van afstand. Heracles-uit,  Twente-uit, Vitesse-uit, Heerenveen-thuis ook weer... Telkens moest Andre Onana zich gewonnen geven als er van afstand werd aangelegd.

Is dat een kwestie van slecht keepen of speelt er meer? “We moeten ons ervan bewust zijn dat ploegen tegen Ajax weinig kansen creëren en tegenstanders er dus eerder op zijn gericht om van afstand te schieten,” merkt Ten Hag op tegenover Ajax TV.

“Ook die schoten, weliswaar van veraf, moeten we blokken. We moeten er meer aan doen,” vervolgt de trainer tijdens zijn nababbel. “De ploeg viel uiteen en we slikten een tegengoal, waarna ons minst goede deel van de wedstrijd volgde. Tot de rust was het wat onrustig.”

De aftrap van de tweede helft was voor Ajax teken om weer volle bak te gaan, waarna zich direct enkele goede kansen voordeden. Die werden gemist. Ook dat is het verhaal van dit seizoen. “We kregen kans op kans, het is een wonder dat het niet direct 2-1 en 3-1 werd.”

Onderaan de streep is Ten Hag tevreden dat de Friezen met een dikke nederlaag (4-1) huiswaarts werden gestuurd. “Tegenslag moet je verwerken, dat deed de ploeg goed. We gaven slechts één kans weg, in de beginfase. Het geeft vertrouwen dat we scorend vermogen hebben, met verschillende spelers die een doelpunt kunnen maken.”

Het is alleen ook wel weer de kunst een groot deel van het seizoen op juiste momenten te scoren. Als Ajax die kunst ook beheerste, was de koppositie misschien wel in handen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >