Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ledenpanel: Evenementen zorgen voor verbondenheid

Meedoen aan een quiz of toch liever zelf voetballen? Als lid van SV Ajax kun je beide doen. Het SV Ajax Ledenpanel kreeg in dit onderzoek vragen over onze evenementen voor volwassenen.

21 maart 2018 - 16:03
UsershyraDesktopajax_dataimages67200d22e8814649a3140ddf4b5bf8bc_normal
Lachen en verbondenheid met Ajacieden bij Café Ajax Life. © De Brouwer

Café Ajax Life opende dit seizoen de deuren voor zo’n vierhonderd leden van SV Ajax. Na de aankondiging van het evenement waren alle kaartjes in mum van tijd uitverkocht. Dat Café Ajax Life het meest bekende evenement blijkt te zijn binnen ons Ajax Life Ledenpanel, verbaasde ons dus eigenlijk niet. Overigens wordt het qua bekendheid op de voet gevolgd door het Ajax Life Voetbaltoernooi en de Ajax Life Pubquiz.

Bij een supportersvereniging horen evenementen en het liefst zien onze leden daar Ajaxspelers en/of -trainers bij verschijnen. De niet meer uit deze tijd weg te denken selfies met onze rood-witte helden en handtekeningen blijven daarmee onverminderd populair.

Zevenhonderd leden namen wederom de moeite de gehele online vragenlijst in te vullen. Van deze zevenhonderd respondenten in dit onderzoek gaf bijna negentig procent aan dat zij het afgelopen jaar geen van de door onze georganiseerde evenementen hebben bezocht. Dat is heel consequent, want in het tweede onderzoek van ons ledenpanel, over de meerwaarde van het lidmaatschap, gaf precies tien procent van de achterban aan wél interesse te hebben in evenementen.

De tien procent die wel bij een van onze evenementen was, gaf in de vervolgvragen aan wat ze daarvan vonden. Even officieel; dat is een te kleine groep om het representatief voor de gehele vereniging te maken. Een belangrijke disclaimer, denken wij.

Interesse voor evenementen moet natuurlijk ook worden opgewekt. Supporters en met name onze leden moeten weten dat SV Ajax toffe bijeenkomsten met gelijkgestemden organiseert. Het gebrek aan informatie mag geen reden zijn dat er minder interesse is. Van de deelnemers aan dit panel gaf 37 procent aan niet altijd goed op de hoogte te zijn dat er evenementen plaatsvinden. Onze evenementen gaan we nog meer onder de aandacht brengen, door middel van meer vooraankondigingen en het ontwikkelen van een evenementenkalender.  

Aan de kwaliteit van wat wij organiseren lijkt het niet te liggen, want alle evenementen worden door supporters die wél kwamen goed gewaardeerd, met een ruime voldoende. 

Laagdrempelig
De meeste respondenten melden zich voor onze evenementen aan via onze website en ervaren dit als een laagdrempelige manier van inschrijven. Ook inschrijven via onze webshop wordt als gemakkelijk ervaren.

De komende tijd gaan wij als SV Ajax aan de gang met het ontwikkelen van een nieuwe site en webshop, waarbij wij uiteraard het gemak van inschrijven voor evenementen zullen waarborgen. Binnen de nieuwe site kunnen jullie ook de eerder genoemde evenementenkalender terugvinden.

Respondenten geven in ruime meerderheid aan dat hun bezoek de verbondenheid met de club doet vergroten. Dat is heel fijn, want het binden van de aanhang aan Ajax is een van onze doelstellingen. Een bijkomend mooi effect is dat leden ook verbondenheid met de supportersvereniging ervaren bij een bezoek aan een van onze evenementen. Dit vinden wij uiteraard zeer prettig; uiteindelijk organiseren wij de evenementen voor onze leden en is SV Ajax voor, van en door de leden. 

Naast de verbondenheid met de club en de vereniging geeft bijna de helft van de respondenten aan dat ook de mogelijkheid tot het verkrijgen van handtekeningen en foto’s met Ajaxspelers een belangrijke bezoekreden is, net als het ontmoeten van andere Ajaxsupporters.

Opvallend is het verschil tussen onze mannelijke en vrouwelijke supporters: mannen zien de evenementen meer dan vrouwen als een mogelijkheid om andere supporters te ontmoeten.  Vrouwen benoemen juist eerder de verbondenheid met de supportersvereniging en de mogelijkheid handtekeningen en foto’s met spelers te krijgen.

Locaties
De Johan Cruijff Arena en De Toekomst zijn veruit favoriet als locaties voor de evenementen. Daarbij hebben logischerwijs mensen van buiten de regio Amsterdam een voorkeur voor evenementen in de eigen regio en geeft veruit het grootste deel van de leden uit Groot Amsterdam de voorkeur aan activiteiten in en rondom Amsterdam. 

Jongeren geven ongeacht de eigen woonplaats eerder de voorkeur aan locaties in of rondom Amsterdam. Ouderen hebben minder snel een voorkeur voor een locatie. SV Ajax is in de loop der jaren dan ook logischerwijs haar evenementen naar behoefte voornamelijk in of rondom de Johan Cruijff Arena gaan organiseren. Mede door de toegenomen mobiliteit in de samenleving is het voor velen van ons ook gemakkelijker geworden om aan te sluiten bij evenementen in of rondom het stadion. Toch zit aan de afstand tussen woonplaats en het SV Ajaxevenement ook een keerzijde: de meest genoemde en daarmee belangrijkste reden onze evenementen niet te bezoeken is… de reisafstand.

Precies de helft van de respondenten, en in meerderheid de jongeren, heeft aangegeven onze evenementen te bezoeken met vrienden en/of vriendinnen. Naarmate leden ouder worden, komen ze liever met het gezin of alleen naar de evenementen. 

Een groot compliment voor de organisatie is dat zestig procent van de panelleden heeft aangegeven graag te zien dat wij de evenementen zo blijven organiseren als wij nu doen. Zij ervaren het bezoek als prettig en professioneel, waarbij het hun Ajaxhart sneller laat kloppen. Daar doen wij het natuurlijk allemaal voor. Tachtig procent is zelfs bereid een kleine vergoeding te betalen voor het bezoeken van onze evenementen en een meerderheid vindt dat vrijwilligers betrokken moeten blijven bij de organisatie en/of begeleiding.

Dit laatste vinden wij als organisatie natuurlijk ook prettig, want onze vereniging kan niet zonder goedwillende en betrokken vrijwilligers, aangezien deze uiteindelijk onze vereniging maken tot wat deze nu is. Daarbij is de combinatie tussen vrijwilligers en professionals onontbeerlijk.

Laat je horen!
SV Ajax gaat zo’n acht tot tien keer per jaar een onderzoek onder haar panelleden houden. Het huidige ledenpanel telt momenteel zo’n tweeduizend leden. Ben jij achttien jaar of ouder en heb jij je nog niet eerder aangemeld? Kijk dan op svajaxledenpanel.nl wanneer je je weer kunt aanmelden!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >