Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Rondje langs partijen JC Arena: 'Het is mega-ongemakkelijk'

Twee jaar na het overlijden van Johan Cruijff zijn gemeente, Arena en Ajax nog altijd met elkaar aan het soebatten over de naamswijziging van het stadion. De familie Cruijff nadert het punt dat het allemaal niet meer hoeft. Pijnlijk en reden genoeg om navraag te doen bij de betrokken partijen.

26 maart 2018 - 19:31
UsershyraDesktopajax_dataimages7d368acdf1e74c7c947f5b487fdadf53_normal
Cruijff wijst alvast alle neuzen in dezelfde richting. © De Brouwer

Door Floris Roos

We beginnen bij de Arena zelf. Zijn ze binnen de stadionmuren geschrokken van de uitspraken van de familie Cruijff en het mogelijke scenario dat de nabestaanden zelf de stekker eruit trekken? “Daar willen we niet vooruitlopen,” stelt een woordvoerster.

“We zijn nog altijd in gesprek en willen er graag uitkomen. Dat heeft gewoon tijd nodig,” vervolgt de zegsvrouw. Maar hoeveel tijd is er nog? We zijn inmiddels twee jaar (!) verder. Hoeveel meer tijd heb je nodig? “We snappen de onvrede en de onrust en hopen echt snel meer duidelijkheid te kunnen geven.”

Op onze vraag waar de schoen nu precies wringt, volgt niet een heel duidelijk antwoord. Ja, het heeft te maken met ingewikkelde zaken als eigendomsverhoudingen, aandelen en zeggenschap in combinatie met de naamswijziging. En ongetwijfeld spelen financiële belangen als altijd ook een rol.

“Het is echt een complex traject en we willen benadrukken dat het eerbetoon aan Cruijff voor ons voorop staat. We willen niets liever, maar meer details kan ik jullie op dit moment echt niet geven. Het vraagt gewoon veel tijd.”

De gemeente Amsterdam reageert tegenover Ajax Life bezorgd op de uitlatingen van de familie. “Het zou een verschrikkelijk scenario zijn als de familie op zeker moment zegt dat het niet meer hoeft. We snappen het echter wel en het bewijst des te meer dan we het met elkaar moeten regelen, hoe moeilijk het ook is,” klinkt het vanuit het gemeentehuis.

“Het is mega-ongemakkelijk,” vervolgt de woordvoerder, die nog niet met beschuldigende vingers wil wijzen. “Dat brengt ons nu niet verder. Dat zou een probleem geven in de onderhandelingen. De partijen moeten elkaar nu vasthouden. De ‘blame game’ komt later, al hoop ik dat het helemaal niet nodig is. We willen namelijk allemaal dat het lukt. Dat de druk toeneemt snap ik en dat is ook terecht.”

"Als gemeente snappen we het ongeduld bij familie en fans. We hebben onderschat hoe lang het zou duren voordat de drie partijen tot overeenstemming konden komen. We blijven onverminderd inzetten op de intentie om het stadion naar Johan Cruijff te vernoemen," stelt de gemeente tot slot.

Ajax wil desgevraagd niet reageren op de hele situatie en stelt geen inhoudelijke mededelingen te willen doen over hetgeen gemeente, Arena en Ajax met elkaar bespreken. De club verwijst nog maar eens naar de column van Edwin van der Sar in De Telegraaf, waarin Ajax’ algemeen directeur schreef te betreuren dat er nog altijd geen permanent eerbetoon voor Cruijff is. Daar moeten we het voor nu mee doen.

In zijn stukje schreef Van der Sar opmerkelijk genoeg dat Ajax eigenlijk ‘de nieuwe Toekomst’ wilde vernoemen naar Cruijff. De club koos er uiteindelijk voor om mee te gaan in het tekenen van een intentieovereenkomst richting de naamwijziging van de Arena. Van der Sar schreef dat het oorspronkelijke plan om het te verbouwen trainingscomplex te vernoemen naar Ajax’ nummer veertien nog op de plank ligt.

Op onze vraag of dat plan alsnog van de plank komt, mocht de naamwijziging van de Arena om welke reden ook niet doorgaan, reageert de club ietwat cryptisch: “Op de plank is wat anders dan in de prullenbak.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >