Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Onrust en druk richting Ajaxdirectie in media nemen toe

Nu Ajax definitief lijkt afgehaakt in de titelstrijd, worden er meteen zondebokken gezocht. Op social media uiten supporters terecht hun ongenoegen, de traditionele media roeren zich. Het is geen verrassing dat de pijlen daarbij vooral op algemeen directeur Edwin van der Sar worden gericht.

06 maart 2018 - 12:15
UsershyraDesktopajax_dataimagesaf081761f1164b93c738987452ceb65d_normal
Supporters uiten hun ongenoegen, de traditionele media roeren zich. © Ajax Images

Het gedoe rond het vertrek van Peter Bosz, Dennis Bergkamp, Marcel Keizer en Hennie Spijkerman, het beleidsmatige gezwalk en de sportieve teloorgang na een Europese finale vorig jaar. Je kunt gerust stellen dat de club in zwaar weer verkeert.

Dat Van der Sar daarbij de voorpagina’s siert, wekt geen verbazing, zeker niet na zijn uitspraken eerder dit jaar vanuit het trainingskamp in Portugal.

Op de toen gestelde vraag of Sar kritisch in de spiegel kijkt bij uitblijven van sportieve progressie, antwoordde hij niet ontkennend. “Ik denk dat als je op een gegeven moment drie trainers in een jaar tijd hebt gehad, het tijd wordt dat je naar jezelf gaat kijken,” sprak hij op persoonlijke titel. “Dit geldt alleen voor mij, ik heb de raad van commissarissen daar niet in gekend.”

Van der Sars uitspraak over het in de spiegel kijken wordt in de media nogal eens verkeerd uitgelegd. De directeur gaf nooit expliciet aan dat hij op zou stappen als Ajax dit seizoen geen kampioen zou worden. Wel sprak hij over progressie die zichtbaar moet worden.

Hoe zou de sfeer binnen de directiemuren bij Ajax zijn, nu de druk in de media flink wordt opgevoerd? Van der Sar en Marc Overmars hebben we nog niet gehoord. Echt nieuws is er niet, dus wordt er nieuws gemaakt en komen er columns en meningen. Veel meningen.

Zo stelt Arie van Os, voormalig penningmeester bij Ajax, in De Telegraaf dat de ruzies binnen de club en de communicatie daarover beschamend zijn. Van Os vindt dan ook dat Van der Sar zijn conclusies moet trekken. “Als hij weer aanblijft, dan zou ik daar heel veel moeite mee hebben. Hij moet gewoon de eer aan zichzelf houden. Ik verwacht ook dat hij dat doet, want dat heeft hij zelf aangegeven. De titel is verspeeld en er is geen progressie.”

Ook Voetbal International is fel in zijn bewoordingen. “Het falende spelersbeleid begint een optelsom te worden,” stelt clubwatcher Freek Jansen. “Je kiest voor Bosz, die meer vermaak moest bieden en dat ook deed. Vervolgens jaag je hem de tent uit met een evaluatie die nergens op slaat. Met Keizer wil je de lijn van Bosz doorzetten, maar hij kreeg niet waar hij om vroeg, dus hij kon dat vermakelijke spel niet spelen. Vervolgens gooi je Keizer er weer uit en stel je met Ten Hag weer een totaal andere trainer aan.”

Ook het Algemeen Dagblad vraagt zich hardop af hoe Ajax er al jaren in slaagt om met afstand de rijkste te zijn in eigen land, maar al jaren geen enkele prijs te winnen. De krant spreekt over Ajax als politieke partij, compleet met achterkamertjes, commissies en een complex web van cluborganen. Het dagblad komt met onderstaande voorpagina met daarop Ten Hag en Van der Sar en vat de malheur in Amsterdam samen in zeven zondes.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >