Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Nijhuis past stijl van fluiten tegen wens KNVB niet aan

Bas Nijhuis moet weer fluiten volgens het spelregelboekje van de KNVB. De scheids staat erom bekend niet direct in te grijpen bij een stevig duel, maar er volgt nu een interventie vanuit de Zeister bossen. Nijhuis zelf ziet het overigens anders.

15 maart 2018 - 09:13
UsershyraDesktopajax_dataimages276dd2d59ecea66e5e1d057a8afc9946_normal
Dolberg komt hier weg zonder gele kaart en met wedstrijdbal. © Pro Shots

Er heerst de laatste tijd veel discussie, onbegrip en ophef rondom Nijhuis. Aan de ene kant wordt hij erom geprezen niet zo'n pietlut te zijn en een stevig duel niet te schuwen, aan de andere kant worden overduidelijke penalty's soms niet gegeven.

Het gekke is dat het Algemeen Dagblad donderdag met een bericht komt, gebaseerd op gefluister in het bos, terwijl Nijhuis zelf bij RTL Nieuws ontkent dat er sprake is van een tik op zijn vingers. “Die zijn niet blauw,” luidt zijn reactie.

“Bas zou wat meer mogen fluiten, dat klopt,” stelt Dick van Egmond op zijn beurt. De baas van de scheidsrechters stelt dat anderen minder moeten fluiten en Nijhuis soms wat meer. “Zijn manier van wedstrijden leiden is bij ons onderwerp van gesprek.”

“Dat was in het verleden zo en daar zijn we recent op teruggekomen, dat ontken ik niet,” vervolgt Van Egmond. Nijhuis zelf zegt zich niet te herkennen in de uitspraken van Van Egmond. “Ik heb het verhaal gelezen, maar heb niets gemerkt van een tik op de vingers.”

“De rapporten die ik krijg van de KNVB zijn gewoon prima. Iedere scheidsrechter heeft een eigen stijl. Ik ook. Die ga ik niet veranderen, dat kan ook niet,” neemt hij het voor zichzelf op.

Het is op zich niet gek dat RTL de kant kiest van Nijhuis. Dat doet Johan Derksen ook in het programma Voetbal Inside, mede omdat het boek van Nijhuis door zijn uitgeverij is uitgebracht. Nijhuis schuift trouwens zelf met enige regelmaat aan bij Derksen.

Toevallig reageerde Nijhuis laatst op een onderzoek over scheidsrechters en prestaties van clubs. Zo bleek dat Ajax vrij slecht presteert onder zijn leiding. Dat kan natuurlijk ook aan Ajax liggen, maar Nijhuis zocht mee naar een verklaring.

“Ik floot misschien wedstrijden die anders hadden kunnen lopen als spelers wel scoren of als je voor een penalty fluit,” aldus Nijhuis eerder dit jaar. “Een club als Ajax komt vaker in de zestien en spelers worden dus vaker vastgehouden. Als ik het spel laat doorgaan, kan het een punt zijn dat in het nadeel is.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >