Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

25 jaar SV Ajax: Structuur aanbrengen in sfeerteam

De Supportersvereniging Ajax bestaat dit seizoen 25 jaar. Een mooi moment op terug te blikken op onze eigen levensloop. Deze keer: het sfeerteam brengt structuur in de sfeeracties.

07 maart 2018 - 09:52
UsershyraDesktopajax_dataimagesd2f423540f8ec90c452befbeaeaf097f_normal
Een choreo tijdens De Klassieker in 2009 © Pro Shots

Het magazijn bij SV Ajax vormt naast de opslag van praktische zaken als enveloppen, postzakken en blikjes fris, ook een heel klein museum. Althans, voor wie het wil zien. Over de planken verspreid liggen aandenkens aan sfeeracties die we als supportersvereniging mede hebben georganiseerd.

Zo ligt de kartonnen schaal die SV Ajax uitdeelde, samen met hoofdsponsor Aegon, na het binnenhalen van de titel in 2012 er, net als de vier schalen van twee jaar later. Er staan echter ook ongeopende dozen met presentjes voor wie twee seizoenen geleden in het uitvak in Doetinchem de 34e titel zou gaan vieren.

Het bevorderen van de sfeer in het stadion is altijd een van de doelstellingen van de supportersvereniging geweest. Al vanaf de oprichting werken medewerkers en vrijwilligers mee, zoals bij het neerleggen van de vlaggetjes op Europese avonden, dat tegenwoordig door zo’n vijftig fans wordt gedaan.

Soms elke avond twintig man bezig

Veiliger
Ajax heeft al ruim elf jaar een sfeerteam, dat een budget vanuit de club krijgt om spandoeken en andere sfeeracties te creëren. Björn Martens, supporterscoördinator bij SV Ajax van 2005 tot 2014, was een van de aanspreekpunten voor de creatieve supporters.

Omdat er steeds meer sfeeracties kwamen, werd het noodzakelijk om het proces te structureren,” legt Martens het ontstaan van het sfeerteam uit. “Zeker in de hoogtijdagen van Vak410 waren er soms elke avond twintig man op het dek bezig aan een visuele actie.”

Inmiddels zijn er aardig wat grote sfeeracties geweest, maar die van De Klassieker in 2009 springt nog altijd in het oog, ook omdat deze actie het hele stadion bestreek. Martens: “Er waren verschillende items, met onder meer de banieren met AJAX op Zuid en de choreo op de lange zijde. Uiteindelijk heeft honderd man meegeholpen in de voorbereiding.”

De laatste grote actie was twee jaar geleden, ter nagedachtenis aan Johan Cruijff. Het aantal spandoeken is met het verdwijnen van groeperingen als Vak410, NUA en South Crew ook afgenomen. Martens, inmiddels weer alleen fan, merkt dat er tegenwoordig meer wordt ingezet op zang op Zuid, zoals dat bij Vak410 de laatste jaren ook was. “Dat is ook belangrijk, maar de doeken werden steeds beter. Ik ben ervan overtuigd dat de creatievelingen zich de komende jaren weer laten zien. We blijven tenslotte Ajax.”

Jouw Ajaxmoment
Zonder onze leden is onze vereniging niks waard. Wij willen heel graag dat jullie je mooiste momenten uit 25 jaar Ajax als supporter met ons delen. Dat mag in geschrift, met foto’s, video’s - de keuze is aan jullie. Met die Ajaxherinneringen gaan wij dan aan de slag, om iets moois te maken dat past bij dit mooie jubileumjaar. Bijdrages kunnen het hele seizoen naar redactie@svajax.nl.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >