Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

25 jaar SV Ajax: Het eerste verenigingsbestuur

De Supportersvereniging Ajax bestaat dit seizoen 25 jaar. Een mooi moment op terug te blikken op onze eigen levensloop. Deze keer: het eerste verenigingsbestuur.

28 maart 2018 - 10:12
UsershyraDesktopajax_dataimages67a9400fe8a3ebe3811a1ee75edf5e1e_normal
Al sinds 1992 is SV Ajax de brug tussen speler en supporter © Archief Ajax

Een halfjaar na de oprichting telt onze supportersvereniging al drieduizend leden en in een tijd zonder internet wordt het clubmagazine – Ajax Life bestaat dan nog niet - gebruikt voor een voorstelrondje van het bestuur. Sommige namen van de toenmalige bestuurders klinken wellicht bekend in de oren. Voorzitter Wim Zwaan, penningmeesters Theo Pouw en Ruud Heerenveen, secretarissen Jan Buskermolen en Nico Smith, vicevoorzitter Floor Thoolen en algemeen bestuurslid Melindez Maal.

De inmiddels 79-jarige Zwaan, in die periode ook al een bekend gezicht binnen de businessclub van Ajax, blikt vanuit zijn overwinteroord in Spanje met een prettig gevoel terug op de beginjaren van de supportersvereniging. “We hebben altijd plezierig met Ajax samengewerkt. Ook toen wilden wij wedstrijdbezoek voor de supporters al zo prettig mogelijk houden. Daarnaast organiseerden we veel om de club en supporters dichter bij elkaar te brengen. Ik werkte zelf in de evenementenbranche met Joop van den Ende Producties dus dat kwam soms handig uit.”

'Tegenstrijdige belangen moet je onderling bespreken'

Medewerking
De geboren Amsterdammer benadrukt vooral de saamhorigheid tussen de club en de fans in die periode. “In je eentje kun je niets doen. Zonder de medewerking van de club konden we niet zo veel organiseren. Louis van Gaal was in dat opzicht een prettige en meedenkende trainer. Ik denk dat de tijden wat dat betreft wel wat veranderd zijn.” Andersom was de supportersvereniging voor Ajax commercieel interessant om bijvoorbeeld de kaartverkoop aan te jagen. “Toen had je nog geen Fox Sports,” zegt Zwaan.

De Ajacied besloot de voorzittershamer in 1995 neer te leggen. “Als je de functie goed wil uitvoeren, moet je het goed doen en er altijd zijn. Ik kon het niet meer combineren met mijn werk. Theo Pouw nam het voorzitterschap van mij over en stond later nog aan de wieg van de Supportersclub Oranje.”

Zwaan ziet een toekomstbestendige vereniging. “Het belangrijkste is dat de supporters de club altijd blijven steunen en dat Ajax laat zien dat het de supportersvereniging uiterst serieus neemt. Het is altijd een samenspel. Tegenstrijdige belangen moet je onderling bespreken en er moet ruimte zijn om tot een oplossing te komen,” besluit hij.  

Jouw Ajaxmoment
Zonder onze leden is onze vereniging niks waard. Wij willen heel graag dat jullie je mooiste momenten uit 25 jaar Ajax als supporter met ons delen. Dat mag in geschrift, met foto’s, video’s - de keuze is aan jullie. Met die Ajaxherinneringen gaan wij dan aan de slag, om iets moois te maken dat past bij dit mooie jubileumjaar. Bijdrages kunnen het hele seizoen naar redactie@svajax.nl.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >