Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

25 jaar SV Ajax: Ereleden

De Supportersvereniging Ajax bestaat dit seizoen 25 jaar. Een mooi moment op terug te blikken op onze eigen levensloop. Deze keer: onze ereleden.

21 maart 2018 - 12:14
UsershyraDesktopajax_dataimages67f2c3b2f25d29f5e4765f6a32bcd5b1_normal
Wim Jonk en Dennis Bergkamp werden in 1993 tot erelid van SV Ajax benoemd. © Archief Ajax

Het aantal leden groeide in al die jaren tot boven de negentigduizend. Naast al die Ajacieden heeft SV Ajax ook nog zeven ereleden. Wie dat zijn, komt zo. Laten we eerst de vraag beantwoorden hoe iemand erelid wordt.

Het staat keurig in een ‘protocol erelidmaatschap’. Een potentieel erelid moet aan vier criteria voldoen: hij of zij is een markante Ajacied die belangrijk is (geweest) voor de club, dient het Ajaxgevoel uit te dragen, heeft een bewezen band met Ajaxsupporters en dient binnen en buiten de club van onbesproken gedrag te zijn.

Beurt
De eerste ereleden werden in 1993 benoemd, bij hun afscheid: Dennis Bergkamp en Wim Jonk. Een jaar later was het al de beurt aan Stefan Pettersson, die eveneens op dat moment afscheid nam van het Amsterdamse publiek.

Daarmee leek een traditie geboren, maar niets bleek minder waar. Want zelfs na de winst van de Champions League werden spelers die hun geluk in het buitenland zochten geen erelid meer. Dat gold wel voor trainer Louis van Gaal in 1997. Sinds de eeuwwisseling zijn er nog drie ereleden bijgekomen: Michael van Praag in 2000, Bob Haarms en Danny Blind in 2007.

Wim Jonk was dus, met Dennis Bergkamp, SV Ajax’ eerste erelid. Natuurlijk is hij daar 25 jaar later niet dagelijks mee bezig. Maar enthousiast wordt hij wel als het over het erelidmaatschap gaat. “Uiteindelijk voetbal je voor de fans, om de mensen op de tribunes te vermaken. Dan is het heel mooi als zij jou de waardering geven door middel van het erelidmaatschap.”

Een prachtig signaal.

Smaak
Jonk staat bekend om zijn kanonskogels en zijn risicovolle spel. Maar wat had hij met de Ajaxfans? “Ik denk niet dat ik in mijn beginperiode bij iedereen in de smaak viel, vanwege de risico’s die ik nam. Ik was ook vrij fragiel. Maar uiteindelijk heb ik laten zien dat ik een echte Ajaxvoetballer was.”

“Ik vond het ook belangrijk om benaderbaar te zijn. In goede tijden is dat gemakkelijk, maar ook in mindere tijden ging ik op uitnodigingen in om bij supportersavonden aanwezig te zijn. Dan moet je er ook gewoon staan, zorgen dat de afstand tussen jou als speler en de fans niet te groot wordt. Ik verschuilde me nooit,” vervolgd het erelid.

Met het erelidmaatschap van SV Ajax, bij zijn vertrek, tot gevolg. “Ik voel dat echt als waardering voor de persoon en de voetballer die ik was. Het was een prachtig signaal.”

Jouw Ajaxmoment
Zonder onze leden is onze vereniging niks waard. Wij willen heel graag dat jullie je mooiste momenten uit 25 jaar Ajax als supporter met ons delen. Dat mag in geschrift, met foto’s, video’s - de keuze is aan jullie. Met die Ajaxherinneringen gaan wij dan aan de slag, om iets moois te maken dat past bij dit mooie jubileumjaar. Bijdrages kunnen het hele seizoen naar redactie@svajax.nl.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >