Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Top 3: Wie wordt de nieuwe spitsentrainer van Ajax?

Ajax is na het ontslag van Dennis Bergkamp nog op zoek naar een nieuwe spitsentrainer. Met veel jonge spelers in de selectie heb je toch een specifieke trainer nodig die gericht kan coachen. Ik heb wel zo mijn ideeën over wie dat moet worden.

06 februari 2018 - 14:26
UsershyraDesktopajax_dataimagesff9f7406e31d6d488fe86b91e6de0235_normal

Vlak voor de winterstop kreeg ik een onverwacht pushbericht op mijn telefoon: Marcel Keizer, Hennie Spijkerman en Bergkamp mochten hun werkkleding inleveren en op zoek naar iets anders. Inmiddels zijn de open plekken door Erik ten Hag, Alfred Schreuder en Richard Witschge ingevuld. Er staat echter nog steeds een vacature open voor spitsentrainer. Sinds het nieuws breek ik mijn hoofd dagelijks over wie deze plek nou moet invullen. Na lang nadenken heb ik een top drie opgesteld.

Marko Pantelić
Marko kwam in 2009 transfervrij over van Hertha BSC. Net als vele anderen was ik vrij sceptisch over zijn komst naar Amsterdam. Moest hij nou Klaas Jan Huntelaar gaan vervangen? In de eerste maanden vond ik Pantelić maar niks en hij kon in mijn ogen weinig goed doen. Maar pfoe, wat heeft de Serviër mijn verwachtingen uiteindelijk overtroffen!

In één seizoen tijd scoorde 'De Mat' 21 doelpunten, de een nog mooier dan de ander. Ik was verkocht, hij was de juiste man op de juiste plek. Helaas vertrok Pantelić alweer na een jaar, maar toch draagt de oud-spits Ajax nog altijd een warm hart toe. Daarom is hij in mijn ogen ook de ideale opvolger van Bergkamp. Ik zie het al helemaal voor me hoe hij met zijn lange haren de jonkies op het veld aanstuurt. 

Stam past met zijn kale kop perfect in het stereotyperende plaatje van de huidige technische staf.

Mike van der Hoorn
Het klinkt natuurlijk als een belachelijk idee, maar Mike van der Hoorn staat toch echt in mijn top drie. 'Mighty Mike' is een pure centrale verdediger, maar werd onder leiding van Frank de Boer ook regelmatig ingebracht als stormram voorin. In de uitwedstrijd tegen Excelsior in 2014 is hij voor mij persoonlijk uitgegroeid tot cultheld. In de laatste minuut scoorde hij de bevrijdende 1-0 met een keurig afgemaakte lobbal. Een échte spitsengoal. 

Als kopsterke speler met een neusje voor de goal, heeft Mike alle kwaliteiten van een goede spits. Klein nadeeltje bij het laatstgenoemde: de verdediger wil ze ook nog wel eens op bizarre wijze in eigen doel werken, zoals hij in het Utrechtshirt tegen AZ deed.

Afijn, Van der Hoorn kent dus als geen ander de belangrijke taken van een spits, vooral in de laatste minuten. Misschien kan hij Huntelaar en Kasper Dolberg nog wat bijbrengen? Beiden vonden namelijk in de slotfase nog niet zo vaak het net.  

Jaap Stam
Jaap Stam is misschien wel een van de meest iconische verdedigers die Ajax ooit heeft gekend, maar waarom staat hij als verdediger in mijn kandidatenlijst? Als laatste man heb je iedere wedstrijd te maken met de slimmigheden van een spits. Je weet precies hoe vervelend ze kunnen zijn, welke loopacties ze maken en hoe je ze aan moet pakken. Omgekeerd weet hij dus ook precies wat spitsen moeten doen om onder de verdediging vandaan te komen.

Stam stond al eens aan het roer van Jong Ajax en staat momenteel langs de zijlijn als coach van PEC Zwolle. Aan ervaring ontbreekt het dus niet. Hij past met zijn kale kop ook perfect in het stereotyperende plaatje van de huidige technische staf. 

Wie uiteindelijk de nieuwe spitsentrainer van Ajax wordt, is nog even afwachten. Ten Hag gaf aan zelf al een paar kandidaten op het oog te hebben, maar misschien heeft hij toch nog wat aan mijn top drie. 

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >