Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Racisme II

Ik ben een beetje klaar met het gedoe rond Hakim Ziyech. Het is een kwestie van onze tijd uitzitten, waarschijnlijk tweede worden, en afwachten aan welke club hij wordt verkocht. Maar als de racismekaart rond Ziyech wordt gespeeld, word ik boos.

15 februari 2018 - 10:41
UsershyraDesktopajax_dataimagesc2b71ba16662c87869c872d3240b9ad9_normal

Die racismekaart wordt getrokken door Özcan Akyol. Akyol is schrijver en columnist van beroep en voor nogal wat tv-programma’s een soort alles-expert. Ik vind zijn kijk op de zaken meestal best interessant, maar het lijkt me niet nodig over etniciteit te beginnen.

“Wie eerlijk durft te kijken naar de reacties die Ziyech structureel oproept, kan niet ontkennen dat zijn etniciteit een rol moet spelen,” stelt Akyol. “Het enige wat hem anders maakt dan andere rotzakken is de geboortegrond van zijn grootouders.”

Het pleit voor Akyol dat hij wijst op de minpunten van het spel van Ziyech, maar om de racismekaart te trekken? Dat vind ik oprecht jammer. En oneerlijk naar Ajaxsupporters. Als ik op mijn vingers kon fluiten, had ik ook gereageerd op het zoveelste balverlies van Ziyech en zijn ongeïnteresseerde houding, maar dat heeft niets met racisme te maken.

Het grappige is dat Joël Veltman wordt aangehaald als voorbeeld van een rotzak die alles kan maken, maar juist de aanvoerder is al onwijs lang slachtoffer van een soort hetze. En zo zijn er wel meer voorbeelden te bedenken van gezonde jongens van de Hollandse pot die het in de Johan Cruijff Arena zwaar te verduren hadden.

Daley Blind, Derk Boerrigter en Nicolai Boilesen zijn maar een paar voorbeelden die me te binnen schieten. Mitchell Dijks ook. We fluiten ook echt niet omdat Amin Younes zijn baard laat staan, maar omdat hij soms gewoon onwijs stond te prutsen.

Als Ziyech blond haar en blauwe ogen had, was er precies hetzelfde gereageerd.

Was er afgelopen zomer ook sprake van racisme, toen Ajacieden schouder aan schouder stonden met werkelijk iedereen uit Amsterdam-West? Ik wil niet zeggen dat Abdelhak Nouri en Ziyech precies dezelfde achtergrond hebben, daarvoor ken ik Marokko niet goed genoeg, maar bij de ene Marokkaan is sprake van verbondenheid en een half jaar later wordt de ander racistisch bejegend? Werd Nouri minder gezien als kind van Ajax omdat hij vijf keer per dag bad, soms in een lege kleedkamer? Volgens mij niet...

Ik denk dat er hele andere dingen spelen. Ziyech doet voorkomen alsof hij perfect is en dus wordt hij vanaf de tribunes op perfectie beoordeeld. Hoezeer Hakim die perfectie ook benadert, zijn spel wordt ook gekenmerkt door een aantal minpunten. Stip je die aan, dan wordt er nogal verongelijkt gereageerd. Zijn houding helpt niet mee. Je ziet dat Hakim soms zo veel beter kan dat je er moedeloos van wordt, zeker als zijn schild weer tevoorschijn komt.

Als Hakim blond haar en blauwe ogen had, was er precies hetzelfde gereageerd. Als Hakim linksback was met de ene na de andere slechte voorzet, werd er na verloop van tijd ook gefloten. Supporters houden er niet van als spelers zo verongelijkt doen terwijl je bij Ajax hooguit afstudeert en niet bent uitgeleerd. Daarbij gaat het ook nog eens om een broodvoetballer van buitenaf, die toevallig in Amsterdam neerstreek.
 
Het is nog de vraag hoe ver Ziyech komt in zijn loopbaan en ik denk dat zijn houding eerder tegen hem werkt dan helpt. Je kunt je zelfs afvragen in hoeverre Ziyechs houding op dit moment geen nadeel is voor de ploeg. Het leidt alleen maar af en zorgt voor onrust, zelfs wanneer Ajax positieve steun goed kan gebruiken.

Grappig genoeg speelt een getergde Ziyech ook na de tweede golf fluitconcerten weer een stukkie beter dan ervoor. Hij werd af en toe zelfs toegezongen. Alsof de tribune een thermometer is die de stemming weergeeft hoe goed Ziyech nu echt staat te voetballen.

Ik hoopte onwijs dat Ziyech en Ajax een succeshuwelijk zou worden. Zowel de club als een Marokkaans talent kon onwijs goed gebruiken dat de twee voor elkaar bleken gemaakt, maar het heeft niet zo mogen zijn. Die conclusie kunnen we al trekken.

Er zijn allerlei oorzaken aan te wijzen. Misschien is Ziyech te trots, wie weet is het kritische Ajaxpubliek zelfs bij zijn beste spelers te veeleisend. Ik vind het alleen vrij oneerlijk om als waarheid in het midden uit te komen bij racisme...

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >