Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

De Siberische beer samen verjagen

Het kon tegen ADO wel eens heel koud worden op de tribune, waarschuwde de club ons vooraf. Al mijn goede voorzorgsmaatregelen ten spijt met mijn belachelijk uitziende ski-outfit, werd het alsnog een ontmoeting met de Siberische beer. Naast een bloedeloze uitslag en de titelkans weer een jaartje in de ijskast.

26 februari 2018 - 08:55
UsershyraDesktopajax_dataimagesfa66de71e3a0d679961781c0c6ad0079_normal-1

Wat me daarbij van het hart moet, het is in de Johan Cruijff Arena op de een of andere manier maar moeilijk warm te krijgen dit seizoen. Het valt me op dat de tribunes vaak bevroren lijken, alsof de spelers ons eerst los moeten krabben tot we een beetje geluid kunnen produceren. Ik verzoek daarom aan iedereen die er regelmatig komt, eens te reflecteren hoe dat komt.

Ligt het volgens jou aan het vroege tijdstip van spelen? Omdat het dit seizoen wisselvalligheid troef is? We weer back bij af zijn? We al teveel thuisduels punten lieten liggen? We niet Europees spelen? Door het gemis van Nouri? Omdat het moeilijk is om met twee of drie mensen een hele tribune op te zwepen? We moeten zitten, wat per definitie een passieve houding geeft? Je murw bent geslagen door de trainerswissels, het beleid of hun beider wisselbeleid? Omdat je vindt dat spelers niet genoeg brengen? Je gewoon baalt van het competitieverloop? Of... vul maar in? 

Als supporter hebben we een belangrijke en actieve taak de boel wat in beweging te krijgen.

Het lastige van al deze redenen, waar voor een ieder een kern van waarheid in zal zitten, is dat ze allemaal buiten onszelf liggen. Als supporter hebben we echter een belangrijke, actieve taak de boel wat in beweging te krijgen, om daarmee warmte te produceren, geleiden en uit te stralen. Want juist bij een thermisch verschilletje helpt onze aanmoediging als een warme deken op het veld. Warmte is namelijk een vorm van energie-uitwisseling tussen systemen die onderling niet in thermisch evenwicht zijn (als ik Wikipedia goed interpreteer). 

Als synergie het toverwoord is maar het spel, spelers of omstandigheden niet de eerste zet doen voor energie-uitwisseling, moeten wij dan niet eens wat vaker starten in plaats van afwachten? Als je dat kunt opbrengen als je er toch bent, wedden dat het aangenamer wordt? Want het goede nieuws is dat een thermisch verschilletje tussen veld en tribune heel normaal schijnt te zijn, zelfs een voorwaarde. Het uitwisselen tussen de systemen is daarentegen het cruciale wapen om de Siberische beer samen te verjagen.

Ik zou zeggen, nooit geschoten...

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >