Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zes zaken die ons opvielen bij PEC Zwolle - Ajax

Het is Ajax in Zwolle gelukt om het gat met PSV te verkleinen tot vijf punten. De mannen van Erik ten Hag wonnen dik verdiend, maar met slechts 1-0, door een doelpunt van Klaas Jan Huntelaar. Een goed Ajax kreeg kansen te over, maar was niet scherp in de afronding. Afijn, de punten zijn binnen. Zes zaken die ons opvielen tijdens een waar kansenfestijn.

18 februari 2018 - 17:45
UsershyraDesktopajax_dataimages099f5528ca5b450830a9cb9e5607f252_normal
Huntelaar produceerde zijn tiende, maar vergat zijn elfde en twaalfde te maken. © Pro Shots

Door Floris Roos

Wel kansen, geen goals in eerste helft
Met het resultaat van PSV op zaterdagavond in het achterhoofd, was de verwachting dat Ajax er vanaf de eerste minuut bovenop zou klappen en scherp aan het duel zou beginnen. De scherpte was bij Matthijs de Ligt echter al na een aantal minuten weg. Dat had vooral te maken met zijn zicht. Bij een corner verloor hij een lens, waardoor de verdediger even naar de kant moest. De Amsterdammers begonnen uiterst geconcentreerd aan de wedstrijd. Een vroege treffer behoorde dan ook zeker tot de mogelijkheden. Justin Kluivert en David Neres waren daar in het eerste kwartier dan ook hartstikke dichtbij. Gedurende de eerste helft kregen Kluivert, Schöne, Huntelaar en Van de Beek nog een flink aantal aardige kansen, maar het doel werd niet gevonden. Daardoor hield Ajax het allemaal veel spannender dan nodig. PEC werd slechts eenmaal flink gevaarlijk via een kopbal van Mustafa Saymak en kwam er slechts sporadisch echt uit.

Eiting direct na rust binnen de lijnen met een ‘bijna assist’
Bij het betreden van het veld voor de tweede helft ontbrak Schöne in de ploeg. Voor hem kwam Carel Eiting in het veld. De jonge middenvelder had vrijwel direct een assist op zijn naam kunnen schrijven, toen hij Van de Beek in het zestienmetergebied vond. Maradonny draaide knap weg, maar zag zijn schot op de paal belanden. De rebound kwam voor de kicksen van Neres, maar ook de Zuid-Amerikaan vond het doel niet. En zo vergat Ajax zichzelf, ook direct na rust, wederom te belonen… Net op het moment dat iedereen dacht ‘het wordt zo’n dag’ dook Huntelaar plots schuin op voor de goal van Boer. De geslepen spits produceerde een strakke schuiver die precies door de benen van de voormalig Ajacied verdween. Eindelijk konden de Ajacieden juichen en de meer dan prima ingevallen Eiting deelde in die feestvreugde. Overigens had Huntelaar nog best een aantal keer mogen scoren, maar het bleef bij die ene, oh zo belangrijke, treffer.

Spekglad veld in het MAC3PARK Stadion
Al na vier minuten maakte Boer gebaren naar de kant. De goalie wilde nieuw schoeisel. Hij gleed bij elke uittrap op zijn gat, door het gladde kunstgrasveld in zijn doelgebied. Dat zou te maken hebben met de vorst van vannacht. Bij de eerstvolgende corner ging een nieuw setje schoenen om de voeten, maar dat sorteerde niet het gewenste effect. Tot zijn grote frustratie lag hij bij de eerstvolgende uittrap direct weer op zijn gat. Het publiek zag de humor er wel van in, Boer duidelijk niet. Ook enkele Ajacieden leken moeite te hebben met het veld. Onder anderen Kluivert en Nico Tagliafico hielden zich bij vlagen lastig staande op de gladde ondergrond.

Listig steekballetje Veltman
In de eerste helft deed Joël Veltman iets dat je een verdediger niet snel ziet doen. De rechtsback was mee naar voren, kreeg de bal via de kluts van Neres en de aanvoerder leek vanaf randje zestien vol uit te gaan halen. In plaats daarvan verraste hij vriend en vijand met een listig steekballetje op Neres, precies op de juiste snelheid. Hoewel de Braziliaan goed oplette, leverde het verder geen gevaar op. Maar het zijn van die kleine dingen waar je als voetballiefhebber soms van kan genieten.

Linies ultrakort op elkaar
Hoewel een voetbalveld natuurlijk best groot is, stonden de 22 spelers zondag in Zwolle heel dicht op elkaar. De ruimtes werden klein gehouden en de linies stonden ultrakort op elkaar. PEC Zwolle verdedigde hoog en durfde met een sloot aan ruimte in de rug te spelen. Het leverde een mooi kijkspel op, voor de neutrale voetballiefhebber.

Invallers scoren nooit bij Zwolle
Voorafgaand aan PEC Zwolle - Ajax was er een opvallend verschil tussen beide ploegen: waar invallers bij Ajax al achtmaal doel troffen, was er in Zwolle nog geen enkele speler die dit seizoen als invaller een doelpunt wist te maken. Gelukkig voor Ajax konden de Zwolse invallers Terell Ondaan, Queensy Menig en Nicolas Freire daar geen verandering in brengen. 

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >