Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wat ons opviel bij debacle tegen ADO Den Haag (0-0)

Na de vreugde van vorige week door de eigen zege en puntenverlies van PSV, kunnen we de titelaspiraties weer in de ijskast zetten. In de Johan Cruijff Arena verzuimde Ajax van ADO Den Haag te winnen: 0-0.

25 februari 2018 - 13:24
UsershyraDesktopajax_dataimagesda0afeae91f070144ef4ce0ccc40656c_normal
De Jong baalt na een van vele gemiste kansen © Pro Shots

Eiting krijgt kans, Cassierra nog niet
Erik ten Hag had naar aanloop van het duel met ADO Den Haag de nodige personele problemen. De blessure van Klaas Jan Huntelaar, vrijdag opgelopen tijdens de training, werd stil gehouden, en kwam pas bij de bekendmaking van de opstelling vandaag naar buiten: Siem de Jong stond ineens in de spits. Ten Hag verkoos de ervaring van Ajax’ voormalige aanvoerder boven Mateo Cassierra, die dit seizoen bij Jong Ajax toch redelijk trefzeker is.

Een andere routinier werd wel door jong talent vervangen. Lasse Schöne kampt met een rugblessure, waardoor Carel Eiting als controlerende middenvelder werd opgesteld. Net als in de tweede helft tegen PEC Zwolle deed hij dat zeer naar behoren.

Siem niet meer zo subliem
Jaren hing er een spandoek in de Arena met de tekst ‘Siem Subliem’. De held van 15 mei 2011, met zijn twee treffers tegen FC Twente, is dit seizoen niet in heel goeden doen. Natuurlijk scoorde hij tegen Feyenoord in De Kuip, dat is altijd lekker, maar als spits kon hij vanmiddag geen potten breken tegenover Tom Beugelsdijk. Hij werkte hard, maar het sublieme lijkt er na een paar jaar van kwakkelen bij Newcastle United en een seizoentje PSV wel een beetje vanaf.

In de 66ste minuut leek hij daar toch te zijn, maar uit een kopbal kaatste de bal via de paal en het voorhoofd van keeper Robert Zwinkels uit het doel. Zonde. Met nog een kwartier te spelen werd Siem gewisseld voor Cassierra.

Tagliafico snakt naar Nijhuis
Zijn handen gingen een paar keer omhoog, hij snapte er niets meer van waarom hij werd teruggefloten na in zijn ogen fair duel. Tagliafico beklaagde zich meerdere keren in de beginfase van het duel bij scheidsrechter Pol van Boekel, die niet zo mannelijk floot als collega Bas Nijhuis veelal doet.

Na de derde in zijn ogen onterechte overtreding staakte Tagliafico het protest, totdat hij een gele kaart kreeg vanwege een tikkie op Trevor David. Een opstootje was het gevolg, waarna David en Andre Onana ook op de bon gingen.

Weer 0-0 bij rust
De eerste helft waren er wat oehs en ahs, maar gejuich bleef uit. En niet voor het eerste keer dit seizoen stond het bij de wandeling naar de thee nog 0-0. Tegen ADO Den Haag was het zelfs de tiende keer in 25 duels dat zowel Ajax als de tegenstander in de eerste 45 minuten niet wist te scoren.

Reden voor paniek was er zeker niet, want van die negen eerdere keren won Ajax er slechts twee niet. Bij Heracles – in de eerste speelronde – werd met 2-1 verloren, bij FC Utrecht bleef het in januari ook na negentig minuten 0-0. Maar tegen ploegen als Feyenoord (twee keer) en PSV wist Ajax het verschil wél na rust te maken. Dat lukte vanmiddag echter niet, en daarvoor moest de ploeg toch echt bij zichzelf zijn.

De kachel moet hoger voor Neres
Als een Ajacied het puntenverlies kon voorkomen vandaag was het David Neres wel. Waar de Braziliaan voor de winterstop aan de lopende band scoorde, daar ontbrak de scherpte vandaag. Meerdere keren stond hij oog in oog met Robert Zwinkels, maar  schoot steeds tegen de keeper aan, in plaats van erlangs. Misschien moet de kachel voor de volgende thuiswedstrijd iets hoger worden gezet, zodat hij zich weer wat comfortabeler voelt. Maar daarmee wordt het puntenverlies van vandaag niet meer ongedaan gemaakt.

De Wit debuteert als breekijzer
Dani de Wit was de grote verrassing in de wedstrijdselectie. Ten Hag had niet verwacht de jongeling in te moeten brengen als breekijzer, met nog een paar minuten te spelen. Toch was het de omstandigheid waarin hij zijn debuut moest maken. Samen met Younes verving hij Eiting en Kluivert. Ajax zette nog aan, tevergeefs. De vele gemiste kansen braken de ploeg dit keer wel op: 0-0. En daardoor laat Ajax dit seizoen vier punten (!) liggen tegen ADO, waarschijnlijk vier heel dure punten.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >