Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vijf zaken die ons opvielen bij Ajax - NAC

Een pover Ajax heeft in eigen huis met 3-1 gewonnen van NAC door doelpunten van Donny van de Beek, David Neres en Hakim Ziyech. Vijf zaken die ons opvielen in de kritische Johan Cruijff Arena.

04 februari 2018 - 17:42
UsershyraDesktopajax_dataimages0c3c4bb970ece6752204a40125c6b3ad_normal
Justin Kluivert was een van de betere Ajacieden in een verder matige vertoning. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Huntelaar ook waardevol zonder treffers
Ajax had na drie minuten al op een 2-0-voorsprong kunnen staan als Klaas Jan Huntelaar zijn vizier vanaf het eerste fluitsignaal op scherp had staan. Bij de eerste kans was zijn aanname niet goed toen een prima voorzet van aanvoerder Joël Veltman precies voor zijn voeten viel. Bij de tweede mogelijkheid dook Huntelaar te laat bij de eerste paal op, waardoor hij de voorzet van de goed spelende Justin Kluivert niet kon verzilveren.

De 34-jarige routinier speelde echter wel een belangrijke rol bij de verdiende gelijkmaker van Donny van de Beek. Na 25 minuten verscheen Huntelaar ditmaal wel bij de eerste paal. Daarbij trok hij twee verdedigers mee. Kluivert zag dat en legde de bal achter het trio, waar Donny van de Beek geheel vrijstaand kon inkoppen.

Het hoofdschudden van Van de Beek
Donny van de Beek viel in de eerste helft een paar keer op. Allereerst door de 1-1 te maken. Daarna door een fraaie combinatie met Huntelaar op te zetten met een hakbal en een minuut voor rust met een onnavolgbare bal richting niemandsland.

De manier waarop doelpuntenmaker reageerde op die merkwaardige pass was opmerkelijk. Hij sloeg een paar keer op zijn hoofd, hief zijn armen verontschuldigend naar publiek en teamgenoten en liep toen nog steeds hoofdschuddend richting eigen helft.

Van de Beek trapte zo’n risicovolle bal die Hakim Ziyech meerdere malen per wedstrijd verzendt. Dat gaat soms goed en vaak net fout. De Marokkaan reageert tot vandaag meestal stoïcijns onder het fluitende gemor dat dan geregeld volgt. Bij Van de Beek verwacht je zo’n bal niet. Dus volgde er geen gefluit. Al voorkwam hij dat wellicht ook met zijn eigen reactie.

‘Lichte’ linkervleugel loopt lekker
Justin Kluivert was tegen de Brabanders de beste Ajacied op het veld. De rappe en lichtvoetige aanvaller was bij de meeste aanvallen betrokken en wisselde die aanvalsdriften bovendien goed af met de eveneens goed spelende en veelvuldig opkomende Nicolás Tagliafico, ook al zo'n lichtgewicht. Zodra Kluivert naar binnen kwam om druk te zetten op het centrale duo, rook de Argentijn zijn kans.

De Ligt pakt zijn vijfde prent en mist Roda-uit
Matthijs de Ligt stond al sinds Willem II-uit (28 oktober) op scherp. Elf wedstrijden later kreeg de verdediger dan toch die onvermijdelijke vijfde prent. De Ajacied maakte een onhandige overtreding op Mounir El Allouchi en protesteerde niet eens toen scheidsrechter Ed Janssen hem de kaart toonde. Door de boeking is De Ligt voor een wedstrijd geschorst en mist hij komende week de late woensdagavondwedstrijd in Limburg tegen Roda JC.

Neres draait maar langzaam warm
De Ajacied met de beste cijfers (doelpunten in combinatie met assists) van de eerste seizoenshelft heeft moeite de opwaartse lijn na de winterstop door te trekken. Tegen Feyenoord en FC Utrecht wist de linksbenige dribbelaar zijn stempel niet op de wedstrijd te drukken. Desondanks blijft David Neres een speler die vanuit het niets iets kan forceren of een wedstrijd kan openbreken.

Zo’n vijf minuten voor het rustsignaal soleerde de Braziliaan zich uit een ogenschijnlijk lastige situatie los om daarna met zijn goede linkerbeen de bal hard en zuiver in de benedenhoek te plaatsen. Neres staat nu op negen treffers en werd vlak voor tijd gewisseld voor Noussair Mazraoui, die daarmee ook de boeken in ging: hij maakte zijn officiële debuut. 

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >