Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag kan fysieke staat Ajacieden nu niet bijsturen

Het is maar goed dat Ajax dit seizoen geen drie duels per week meer hoeft te voetballen. De selectie is er op dit moment namelijk niet toe in staat om drie wedstrijden vol gas te geven, aldus Erik ten Hag. Hij wil wel bijsturen, maar dat kan niet per direct.

16 februari 2018 - 13:59
UsershyraDesktopajax_dataimages45bee3a0990fba8682dae87a23a78b99_normal
Ten Hag kan bij Ajax nog niet vol gas geven... © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

Ten Hag praat graag over mentale factoren, maar na Ajax - FC Twente (2-1) merkte hij iets interessants op. Het is bij sommige jongens ook een fysieke kwestie, zo vingen we op. De persbabbel van vrijdag was een mooi moment om eens navraag te doen.

“Drie wedstrijden in een week voetballen is pittig. We hebben een aantal nog jonge spelers in onze selectie, die zijn dat niet gewend. Zij moeten in die hardheid komen. Eigenlijk moet Ajax het hele seizoen drie wedstrijden per week spelen, maar bij sommige spelers is het zo dat ze dat fysiek op dit niveau niet zijn gewend,” aldus Ten Hag tegenover Ajax Life.

Enerzijds moet Ten Hag tijdens trainingen wat terughoudendheid betrachten, anderzijds probeert hij de belasting te verhogen zodat zijn selectie meer aankan. Maar per direct bijsturen, zoiets kan nu toch niet meer? “Daar heb je een goed punt,” erkent de trainer.

“Conditioneel kun je in deze fase weinig meer bijsturen. Wel een beetje, maar niet veel meer. Als we drie duels per week zouden spelen, dan was bijsturen nodig geweest. Op dit moment niet. Je zou dat door ons programma een meevaller kunnen noemen. We kunnen de arbeid nu wel op het trainingsveld leveren, in meerdere opzichten: fysiek, mentaal en tactisch.”

Wat Ten Hag ervaart, is niet nieuw. Ook bij FC Utrecht kon hij niet direct vol gas geven tijdens het doceren van de oefenstof. “Bij Utrecht was mijn nieuwe seletie ook een andere belasting gewend, waardoor spelers in een andere fysieke staat verkeerden.”

“Ik denk dat er bij de spelers van Ajax op dit gebied zeker ruimte voor verbetering is. We wachten er heus niet tot de zomer mee, we zijn er nu al mee bezig, maar ik kan nu niet veel veranderen. Dat is de Wet van de Duurzaamheid. Het is een proces, van een aantal maanden. Intensiteit kan niet omhoog, maar we kunnen verbeteren in het volhouden ervan. Dat geldt in Nederland niet alleen voor Ajax, maar voor heel veel ploegen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >