Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over PEC Zwolle - Ajax

John van ’t Schip levert uitstekend werk als trainer van PEC Zwolle, de ploeg laat vlot voetbal zien en staat op een knappe vijfde plek. Van ’t Schip was als speler en (jeugd)trainer actief bij Ajax en weet derhalve waar de Ajax-filosofie te kort schiet. Om langs de voormalig rechtsbuiten te cruisen, hier drie dingen die je moet weten over PEC Zwolle – Ajax.

17 februari 2018 - 13:57
UsershyraDesktopajax_dataimages59a227588c10487d022b0eda3ba31a9c_normal
Ziyech miste thuis nog een strafschop tegen PEC. © Pro Shots

Ajax sterk, PEC zwak tegen top vijf
Volgens een historisch citaat van toenmalig Ajax-trainer Aad de Mos word je geen kampioen in topwedstrijden maar “… tegen Haarlem, Groningen, Den Bosch.” Nu spelen twee van de drie genoemde clubs inmiddels geen eredivisie meer, maar het idee blijft staan.

Toch mag de selectie van Ajax trots zijn op de geboekte prestaties tegen topploegen. Het won dit seizoen alle wedstrijden van clubs die momenteel in de topvijf staan. (Maar inderdaad Aad, Ajax staat niet bovenaan).

PEC daarentegen, gaat vol voor de Aad de Mos-methode en won dit seizoen nog geen enkele keer van een top vijf-ploeg. Twee keer werd gelijkgespeeld; drie keer verloren.

Comeback-koningen
De wedstrijd van zondag is ook de wedstrijd tussen de ploegen die dit seizoen het vaakst een achterstond ombogen in een winstpartij. Ajax won zes keer na op achterstand te hebben gestaan. De laatste keer dat dit vaker lukte was in 2003/2004. In dit seizoen was Van ’t Schip overigens trainer van Jong Ajax.

PEC Zwolle behaalde na Ajax de meeste punten na een achterstand. Momenteel staat de score op maar liefst zestien punten. Getuige de historie is de kans klein dat de Zwollenaren zondag een winstpartij uit het vuur slepen. Slechts 11% van de duels tegen Ajax werden gewonnen, tegen geen enkele andere club is het winstpercentage van PEC zo laag.

Scherpte graag
Ajax doet er goed om zondag zuinig met de kansen om te springen. De tegenstander doet qua scherpte namelijk weinig voor de Amsterdammers onder dit seizoen. Ajax heeft een schotnauwkeurigheid van 48, 7% en PEC van 48,4%. Overigens doen Feyenoord en VVV Venlo het op deze index nog beter.

De veelbesproken Hakim Ziyech lijkt de nauwkeurigheid te willen en kunnen opvijzelen. Hij treft met PEC Zwolle zijn favoriete tegenstander als het gaat om doelpunten. De Marokkaans international trof zes keer doel. 

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >