Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - ADO

Laten we even doen alsof er in Rotterdam geen belangrijke wedstrijd wordt gespeeld. ADO komt op bezoek. De ploeg van Alfons Groenendijk steekt in prima vorm en kan zomaar zand in de motor van Ten Hag strooien. Om te blijven draaien, hier drie dingen die je moet weten over Ajax – ADO Den Haag.

24 februari 2018 - 14:30
UsershyraDesktopajax_dataimages56b3c01f1587b3364fc3347fdaf8c4dc_normal
Eerder dit seizoen gaf Ajax een voorsprong tegen ADO uit handen. © Pro Shots

Trap van Schöne groot gemis
Het vraagteken achter de naam van Lasse Schöne vormt voor Erik Ten Hag niet alleen een dilemma in de opstelling, maar ook aangaande dode spelmomenten. Is het wijsheid om Ziyech de vrije trappen en corners te laten nemen, ook wanneer de situatie om een rechtspoot vraagt?

Zeker thuis tegen ADO is dit een belangrijk vraagstuk. Vijf van de laatste acht thuisgoals van Ajax tegen de ploeg uit Den Haag vielen uit een dood spelmoment (drie uit vrije trap, een uit een corner en zelfs een uit een ingooi). Opvallend in dit rijtje: geen strafschoppen.

Individuele klasse bij spelers van Ajax en ADO
Hoewel de ploegen op de ranglijst ver uit elkaar staan, is er ook bij ADO genoeg talent aanwezig. Bijvoorbeeld centrumverdediger Wilfried Kanon. De Ivoriaan moet enkel Frenkie de Jong voor laten gaan als het gaat om winstpercentage in persoonlijke duels. 69% om 77%.

Beide ploegen hebben een middenvelder van Marokkaanse komaf met een vrij unieke statistiek achter hun naam. Abdenasser El Khayati en Hakim Ziyech zijn de enige spelers in de afgelopen drie seizoenen die tien kansen wisten te creëren in een Eredivisiewedstrijd. Zowel El Khayati als Ziyech presteerden dat dit seizoen.

Ook de clubtopscorers van beide ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Björn Johnsen heeft bij ADO al tien doelpunten achter zijn naam, net zoveel als Klaas Jan Huntelaar bij Ajax.

Het laatste tweetal dat om vermelding vraagt komt zondag slechts voor 50% in actie. Het gaat om Sheraldo Becker en Mitchell Dijks. Oud-Ajacied Becker gaf dit seizoen al 34 succesvolle voorzetten uit open spel, meer dan elke andere speler in het lopende seizoen. Mitchell Dijks was de laatste speler die dat beter deed, in 2015/16 stokte zijn teller op 38. Zoals bekend komt Dijks niet in de plannen van Erik ten Hag voor.

Goede voortekenen
Voor de selectie van Ajax is het jammer dat de maand februari ten einde komt. De laatste 12 wedstrijden in deze maand werden namelijk allemaal gewonnen. In 2015, ging het voor het laatst mis in de tweede maand. Toen was Willem II de tegenstander.

 Maar dat is niet de enige gunstige reeks voor Ajax. ADO wist bijvoorbeeld niet te scoren tijdens de laatste drie bezoeken aan Amsterdam. Daarnaast wonnen de Hagenezen slechts een van de laatste zeven uitwedstrijden. Die ene overwinning was in Enschede, waar Ajax overigens dit seizoen tot tweemaal toe geen winst wist te behalen.  

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >