Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax wint nipt van Twente en dit viel ons op

Het werd onnodig spannend in de Johan Cruijff Arena, na een snelle voorsprong en een paar goede kansen voor Ajax. Uiteindelijk wist de ploeg van Erik ten Hag de plaaggeest van dit seizoen met 2-1 te verslaan. Dit viel ons op.

11 februari 2018 - 13:12
UsershyraDesktopajax_dataimagesee180949e2da98ad4febf58477259531_normal
Het leek na de snelle 1-0 een gemakkelijke middag te worden. Dat werd het dus niet. © Pro Shots

Door Mike van Damme

Snelste treffer dit seizoen
Twente-thuis is voor Ajax vaak een gemakkelijke klus dan Twente-uit. Na het gelijkspel en de bekeruitschakeling in Enschede had de ploeg ook wel iets goed te maken. En daar begon het al snel mee. In de derde minuut opende Justin Kluivert al de score, uit een snelle counter. Na een goede voorzet van David Neres tikte Donny van de Beek de bal meteen op Kluivert, die binnenschoot. Het betekende meteen het snelste doelpunt dit seizoen van de Amsterdammers.

Hattrickje kansen Donny van de Beek
Ajax had binnen tien minuten zomaar met 4-0 voor kunnen staan. In een paar minuten tijd kreeg Donny van de Beek drie kansen, waarbij zijn eerst kans de grootste was. Hij stond oog in oog met keeper Joël Drommel, maar leek uit te glijden. Daardoor ging de bal hoog over. Een minuut later schoot hij de bal op Drommel op aangeven van Kluivert, bij poging drie kwam hij een paar centimeter tekort om een voorzet van Neres binnen te tikken.

Het slippertje van Frenkie de Jong
In het verleden had je het Frank de Boertje; de verdediger wilde nogal eens een foutje maken. Erik ten Hag zou zeggen dat hij dan even niet 'hoog in de concentratie' was. Frenkie de Jong heeft centraal achterin ook zijn slippertjes, en dan vrij letterlijk. Tegen Roda JC gleed hij al uit, wat meteen een doelpunt van de thuisploeg inleidde, vandaag had hij er weer een. Vlak na rust leek De Jong de bal gemakkelijk weg te kunnen werken, maar gleed uit. Tighadouini kon daardoor Onana onder vuur nemen, die gelukkig vrij gemakkelijk kon pareren.

Ajax is weg even kwijt na wissel
Ten Hag staat er om bekend niet snel te wisselen, of helemaal niet. Na het gelijkspel tegen FC Utrecht werden daar hier en daar wat vraagtekens bij gezet. Maar dat vroeg wisselen ook niet altijd goed uitpakt, bleek vandaag. Na ruim een uur spelen haalde Ten Hag Neres naar de kant, waarmee invaller Rasmus Kristensen rechts achterin ging spelen, Veltman naar het centrum ging, Frenkie de Jong op het middenveld kwam te staan en Ziyech de nieuwe rechtsbuiten werd. Snap je het nog? Enfin, de organisatie was daardoor wel even weg. Veltman ging bij de 1-1 van Tighadouini ook bepaald niet vrijuit, door Tom Boere niet daadkrachtig af te stoppen, waarna de spits de bal op zijn teamgenoot kon afleggen.

Gözübüyük is geen Nijhuis
Een scheidsrechter is ook maar een mens, en mensen hebben verschillende karakters en inzichten. Het verschil tussen Bas Nijhuis (woensdag de scheids bij Roda JC-Ajax) en Serdar Gözübüyük was echter wel erg groot. Waar Nijhuis bijna niet floot, was zijn collega wat ‘fluit-geiler’ om het zo maar even te zeggen. Het zorgde voor wat irritaties op het veld, maar het is maar de vraag of Nijhuis Ajax een strafschop had gegeven na de ‘lichte’ overtreding op Ziyech, die ook nog eens vlak buiten het strafschopgebied werd ingezet. Gözübüyük deed het wel. Lasse Schöne benutte het cadeautje: 2-1.

F-side scandeert naam Ziyech, weer vriendjes?
Bij het oplezen van de opstelling vond een enkeling het nog nodig om licht te fluiten bij het horen van de naam Hakim Ziyech, ook tijdens het duel was er wat gemor na een mislukte actie, maar het versieren van de strafschop en een paar goede schoten op doel was voor de F-side teken om de naam van de afgelopen weken gepikeerde Ajacied even te scanderen. Na nog een paar momenten van billenknijpen konden Ziyech en fans samen de overwinning vieren. Dat ging met een summier applausje van beide kanten. Nu weer vriendjes?

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >