Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax moet tegen Roda JC afrekenen met Nijhuis-vloek

Ajax moet tijdens het midweekse potje niet alleen afrekenen met Roda JC, maar ook met de elementen. We doelen niet alleen op de verwachte kou, ook het feit dat Bas Nijhuis fluit blijkt voor de Ajacieden een extra handicap.

07 februari 2018 - 10:41
UsershyraDesktopajax_dataimages32599e9ac8dfd6160e5112c425533dd3_normal
Dit potje liep wel goed af, want Dolberg maakte een hattrick. © Pro Shots

We gaan hier natuurlijk niet roepen dat Nijhuis met opzet Ajax dwars zit en we laten onze eierdop ongebruikt, maar feit is wel dat Ajax onder deze scheidsrechter minder punten haalt dan je zou mogen verwachten.

Dit blijkt uit onderzoek van Ralf Crutzen, die op basis van een analyse van zo’n 1500 eredivisieduels verspreid over de laatste vijf jaar in kaart bracht of de scheids onbewust van invloed is op de prestaties van bepaalde clubs.

Wat blijkt? Ajax pakt onder Nijhuis gemiddeld 1,42 punt per wedstrijd, terwijl het gemiddelde 2,23 bedraagt. Slechts 7 van de 19 potjes onder Nijhuis wist Ajax in winst om te zetten, terwijl het heus niet alleen maar toppers zijn die Nijhuis krijgt van de KNVB.

Nijhuis fluit Ajax in de Johan Cruijff Arena, maar ook in uitwedstrijden en tegen topclubs en tegenover zwakke broeders. Er valt dus niet echt een rode lijn te ontdekken, behalve misschien de manier van fluiten die de arbiter hanteert.

Althans, dat is zijn eigen verklaring als hem de cijfers van Crutzen worden voorgelegd door De Telegraaf. “Het is wat, ik zou het echt niet weten. Het is wel frappant om te lezen,” luidt de reactie van Nijhuis.

“Ik floot in het verleden wedstrijden die misschien ook anders hadden kunnen lopen als spelers wel scoren of als je wel voor een penalty fluit, maar ik ben er verder nooit mee bezig geweest.”

Nijhuis denkt dat niet alleen Ajax, maar ook Feyenoord en PSV wat hinder ondervinden van zijn manier van fluiten. “Dit zijn clubs die veel meer in de aanval zijn en vaker in de zestien komen en dus ook vaker worden vastgehouden. Als ik het spel veel door laat gaan, kan het een punt zijn dat in hun nadeel is.”

Overigens presteert Ajax onder de scheidsies Kevin Blom en Danny Makkelie uitstekend: tijdens de winterstop stond de balans op respectievelijk 2,45 en 2,52 punten per wedstrijd.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >