Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

25 jaar SV Ajax: Piet Keizer, kritische columnist van Ajax Life

De Supportersvereniging Ajax bestaat dit seizoen 25 jaar. Een mooi moment om terug te blikken op onze eigen levensloop. Deze keer: de columns van Piet Keizer in Ajax Life.

14 februari 2018 - 14:51
UsershyraDesktopajax_dataimagesd5e3487dcf0f97f865d317197920e394_normal
Piet Keizer werd vorig seizoen thuis tegen Sparta herdacht © Pro Shots

Een jaar geleden moesten we na het overlijden van Johan Cruijff opnieuw afscheid nemen van een clubicoon, Piet Keizer overleed op 10 februari 2017. In de jaren negentig schreef hij columns voor de krant Ajax Life. Met een kritische en soms spottende blik keek hij naar alles wat er zich rondom de club afspeelde. Als ode aan Piet blikken we terug op een aantal van zijn bijzondere meningen.

Keizer is zijn hele voetbalcarrière Ajax trouw gebleven, nooit speelde hij voor een andere club, iets wat hij soms miste bij andere spelers. “Dat gevoel en bewijs van clubtrouw is verdwenen”.

De liefde voor de club was bij supporters wel anders, volgens Keizer. “Clubtrouw zal er altijd blijven bij de fans bij wie het Ajaxgevoel zo diep geworteld zit. Shirts, sjaals, petten en vlaggen zijn relikwieën die tijdens de wedstrijd gebruikt worden. De supporters zijn soms net leden van een sekte, dat is iets aparts.” 

'De supporters zijn soms net leden van een sekte, dat is iets aparts.'

Keizer was vaak kritisch in zijn columns, iets wat bij de Ajaxidentiteit hoort, maar hem niet altijd in dank afgenomen werd. “In mindere tijden is het vaak ook niet makkelijk om naar iets positiefs te speuren. Kritiek wordt dan beschouwd als een gebrek aan loyaliteit.”

In 2001 stopte Piet Keizer als columnist voor Ajax Life. “Ik stop er mee, dit is mijn laatste column. Met veel genoegen kan ik goede dag zeggen tegen de redactie. Wel uit het oog, maar niet uit het hart.”

Veel van wat hij in zijn columns beschrijft is onveranderd gebleven. Spelers vertrekken na één jaar al om voor het grote geld te spelen, terwijl de supporters de club door dik en dun steunen. Natuurlijk is er nog steeds dagelijks gemor vanaf de tribunes, maar ook die kritiek is een uiting van de liefde voor de club.

Jouw Ajaxmoment
Zonder onze leden is onze vereniging niks waard. Wij willen heel graag dat jullie je mooiste momenten uit 25 jaar Ajax als supporter met ons delen. Dat mag in geschrift, met foto’s, video’s - de keuze is aan jullie. Met die Ajaxherinneringen gaan wij dan aan de slag, om iets moois te maken dat past bij dit mooie jubileumjaar. Bijdrages kunnen het hele seizoen naar redactie@svajax.nl.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >