Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zes zaken die ons opvielen bij Ajax - ADO Den Haag

Ajax heeft vanmiddag de volle buit gepakt tegen ADO Den Haag. De Amsterdammers wonnen eenvoudig met 5-1. Deze zaken vielen ons - naast de vele oeh’s en aah’s - vooral op in de Johan Cruijff Arena.

02 december 2018 - 14:13
Ajax_ADO_1200
De Ligt en Neres waren tegen ADO beiden trefzeker. © Pro Shots

Creatief Ajax heeft geen moeite met armetierig ADO
Waar Ajax de afgelopen onderlinge duels steevast moeite had met ADO Den Haag, kwam de ploeg in de eerste onderlinge confrontatie van dit seizoen nimmer in de problemen. Ajax viel aan en beukte met goed positiespel in een soms aardig tempo tegen de Haagse muur. Die brokkelde al snel af. Met name Dusan Tadic strooide vanaf de linkervleugel met enkele heerlijke dribbels die voor veel gevaar zorgden in het overvolle strafschopgebied. De Serviër stond ook aan de basis van de eerste twee treffers van David Neres en Nicolas Tagliafico. Op een matig laatste kwartier voor de thee na wijzigde er niets aan dit spelbeeld. Ajax viel aan en ADO hield tegen. In de tweede helft misten de Amsterdammers kans op kans. Soms door eigen falen, soms door een puike redding van oud-Ajaxdoelman Zwinkels. We overdrijven niet als we zeggen dat tien treffers er deze middag tegen de Hagenezen in had gezeten.

De tandem Blind - Huntelaar
Wim Jonk en Dennis Bergkamp vonden elkaar in het begin van de jaren negentig blindelings op het veld. Dat resulteerde in de bijnaam ‘tandem’ en vele mooie aanvallen die door Bergkamp vaak fraai werden afgerond. Na een klein kwartier leken Daley Blind en Klaas Jan Huntelaar die oude tijd even te laten herleven. Blind zag Huntelaar vertrekken, gaf een afgemeten pass en de aanvaller wipte de bal behendig over doelman Zwinkels. Het perfecte een-tweetje strandde echter in schoonheid, want Huntelaars vizier stond niet scherp genoeg.

Stuivertje wisselen in de spits
Het spitsenverhaal bij Ajax is bekend. Kasper Dolberg is eerste keus, Klaas Jan Huntelaar zit op het vinkentouw en moet de Deen scherp houden. Nu zijn de Dolberg-statistieken dit seizoen nog niet om over naar Denemarken te schrijven. Begon Dolberg nog in Athene, tegen de Hagenezen mocht Huntelaar het vanaf het eerste fluitsignaal proberen. Dat leverde hem kansen op, maar geen treffers. Na ruim een uur spelen mochten de twee elkaar afwisselen. Zowel Huntelaar als Dolberg kreeg bij de wissel overigens een luid applaus van het publiek. Dolberg maakte met een bekeken wippertje nog wel de 5-1 en kon zo weer eens een persoonlijk succesje vieren.

Daley is back II
Bij een 4-1-voorsprong en met nog een kwartier te spelen, bracht Erik ten Hag een wissel met sentimentele waarde. Daley Sinkgraven maakte na een jaar blessureleed zijn rentree in de hoofdmacht. Waar hij op 18 november 2017 in zijn laatste wedstrijd linksback speelde in Breda, kreeg hij nu speeltijd op het middenveld. Het mooiste moment bleef de wissel zelf. Naast een voltallig stadion kreeg Sinkgraven namelijk ook applaus van zo’n beetje het hele elftal. Met name De Ligt, Mazraoui, De Jong en Dolberg gunden hun ploegmakker opzichtig deze minuten.

Een matje bij de mascotte
Een matje tegen ADO Den Haag. Onbedoeld was dat best grappig toen wedstrijdmascotte Finn Mulder de bal mocht gaan hooghouden voor de Richard Witschge Bokaal. De tienjarige Ajaxkeeper deed dat dus op een apart matje dat over de vaste ondergrond lag. Uit voorzorg, want al eerder dit seizoen hielden Ajaxtalenten dusdanig vaak hoog dat de slijtage op de grasmat zichtbaar was. Voor Finn maakte het matje niets uit. Hij verbrak zijn persoonlijke record (702) aanzienlijk en hield de bal 1075 keer hoog.

Schöne haakt op laatste moment af
Oorspronkelijk stond de naam van Lasse Schöne gewoon op het wedstrijdformulier. De Deense routinier ontbrak na de warming-up echter bij de spelersopkomst. Zijn vervanger was Zakaria Labyad, die veelal als aanvallende middenvelder op ‘10’ speelde. Voor rust onderscheidde de Marokkaan zich met een mooie assist. Labyad kopte een voorzet van Dusan Tadic bewust voor het doel, waar Nico Tagliafico Ajax in de twintigste minuut op 2-0 bracht, terwijl hij tot zijn wissel in de 78ste minuut zelf ook enkele malen dicht bij een doelpunt was.    

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >