Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wat staat er op het spel tijdens Ajax - Bayern München?

We grapten vorige week dat er niets meer op het spel staat als Ajax en Bayern München elkaar woensdag treffen. Dat hebben we geweten! Het was met een knipoog bedoeld, maar we hebben nu even serieus uitgezocht waar het om gaat als woensdag wordt afgetrapt. Dat delen we graag met jullie!

10 december 2018 - 15:41
watspelajabaycar
Als Ajax woensdag kan juichen, levert dat veel leuks op! © Pro Shots


Het is een ongekende luxe om al na vijf speelronden in de Champions League te kunnen concluderen dat Ajax behoort tot de zestien beste clubs van Europa. Dat neemt niemand ons meer af en daarmee is de groepsfase geslaagd, maar het is nog niet helemaal klaar.

Groepswinst
De Ajacieden verzamelden tot dusver 11 punten, Bayern München staat al op 13. Het is dus nog geen uitgemaakte zaak wie er bovenaan eindigt in groep E. Bij winst wipt Ajax over de Duitsers heen en is het poulewinnaar. Dit zou in het kampioenenbal de eerste keer worden sinds 1995/1996. Een andere Nederlandse club lukte het ook niet meer.

Het winnen van de groep brengt gevolgen met zich mee, in positieve zin. De nummers één ontlopen elkaar namelijk bij de loting voor de achtste finales. Een groepswinnaar wordt maandag rond lunchtijd gekoppeld aan een nummer twee.

Het winnen van de groep moet een voordeeltje opleveren, omdat je wordt vrijgesteld van het loten van de andere poulewinnaars. Ook van belang: groepswinnaars spelen in de volgende ronde hun eerste wedstrijd uit en mogen zich vervolgens voor eigen publiek proberen te kwalificeren voor de kwartfinales.

Ongeslagen reeks
Je wilt natuurlijk nooit verliezen, maar zeker niet van Duitsers en al helemaal niet van… Bayern München. Er staat ons nog een 0-8 voor de geest toen er ook relatief weinig op het spel stond. Dat doet er nu niet meer toe, maar Ajax is bezig aan zo’n mooie reeks dat we die graag voortgezet zien worden.

De Ajacieden spelen woensdag hun twaalfde Europese wedstrijd van het seizoen. De ploeg van Erik ten Hag is nog altijd ongeslagen. Een voortreffelijke prestatie! Er werd zeven keer gewonnen en vier keer gelijkgespeeld. Je hebt nu ook weer niet het idee dat Bayern op dit moment onaantastbaar is.

Dit moet mogelijkheden bieden om de ongeslagen reeks uit te breiden naar twaalf wedstrijden, in een tijdsbestek van een halfjaar.

Punten voor ranglijst Uefa
Het klinkt een beetje ver-van-je-bed, maar met het oog op toekomstige Europese avondjes is dit absoluut van belang. Ajax verricht zeer goed werk door volop punten te pakken voor de Uefa-ranglijst, waardoor Nederland mag blijven hopen dat het over twee jaar de kampioen weer rechtstreeks kan inschrijven voor de groepsfase.

Om inderdaad een direct ticket terug te verdienen, zijn alle punten welkom. Dankzij Red Bull Salzburg hijgt Oostenrijk ons namelijk nogal in de nek en die blijven we toch graag voor. Plek elf op de landenranglijst van de Uefa is wat dat betreft een pot met goud waard.

Ajax pakte dit seizoen al 22 punten voor de Uefa-ranglijst en kan er hier nog twee aan toevoegen door Bayern in eigen huis onder de duim te houden. Een gelijkspel is nog altijd goed voor een vol punt, ook al moeten deze punten gedeeld worden door vijf. Er begonnen dit seizoen namelijk vijf Nederlandse clubs aan een Europees avontuur.

Premies Uefa
Ajax voetbalt niet alleen voor drie punten of twee punten, maar ook om geld. We hebben het hier over serieuze bedragen, want het gaat om Champions League-voetbal en als je op het hoogste niveau goed presteert, blijkt de Uefa nogal vrijgevig.

Als er wordt gewonnen van Bayern kan Ajax weer 2,7 miljoen euro aan bonus tegemoet zien. Een gelijkspel levert nog altijd 900.000 euro op. Ajax zit heus niet om geld verlegen, maar alle beetjes helpen en het is gemakkelijker uitgegeven dan verdiend, dus zet het gerust op de bank.

Alles bij elkaar voetbalde Ajax tijdens de groepsfase al zeker 9,9 miljoen euro bij elkaar, Hier komt nog eens een bonus van 9,5 miljoen euro bovenop voor het bereiken van de knock-outfase. Dit maakt al 19,4 miljoen euro verdiend tijdens amper vijf potjes!

Kortom, je kunt de bonus voor winst op Bayern heus beschouwen als wisselgeld. Maar het gaat hier wel om wisselgeld met een heleboel nullen!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >