Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vijf zaken die ons opvielen tijdens ontluisterende Roda JC - Ajax

Ajax staat in de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi. Punt. Een uitroepteken ontbreekt, want we beleefden in Kerkrade een verschrikkelijke avond. Andre Onana werd van stal gehaald om Ajax door de noodzakelijke penaltyreeks te slepen, want de Ajacieden speelden ontluisterend slecht. De stand was na 120 minuten voetbal nog altijd 1-1, maar vanaf de strafschopstip kwam alles goed. Het werd vanaf elf meter 4-2.

19 december 2018 - 23:28
rodajadingencar
Er viel voor Huntelaar ook geen eer te behalen... © Pro Shots

Eindelijk weer eens overwinteren
Het kostte dus pijn en moeite, maar het is Ajax tenminste gelukt om te overwinteren. Let wel, we hebben het hier over het KNVB-bekertoernooi. Dat is de enige positieve uitkomst van een bijna verloren avond, waarop een slappe B-ploeg niet in staat bleek om de nummer vijf van de Keuken Kampioen Divisie kapot te spelen. Bijna moesten we Roda JC toevoegen aan een treurig rijtje, waarvan Vitesse, Feyenoord, SC Cambuur en FC Twente al deel van uitmaakten.

De Ajacieden mogen zich nu melden in de kwartfinales en verder moeten we dit allemaal maar snel vergeten. Er valt geen enkele positieve draai aan dit element te geven, dus dan gaan we dan ook niet doen. Maar de kans blijft tenminste aanwezig dat Ajax voor het eerst in negen seizoenen weer de KNVB-beker wint.

Geen VAR in het bekertoernooi
Je beseft pas wat je mist als het er niet is. We weten nu hoe het voelt een wedstrijd te volgen zonder ingrepen van de VAR. Hoeveel penalty's waren er gegeven door Serdar Gözübüyük als vanuit Zeist was ingebeld? Goede vraag! Wij kunnen ons niet voorstellen dat beide strafschoppen waren blijven staan.

Het lijkt erop dat de pingel voor Ajax 'terechter' was. Klaas Jan Huntelaar werd bij zijn arm gepakt en, als we het goed zien, ook op zijn hak getrapt. De spits ging niet vrijwillig naar de grond. Dit in tegenstelling tot Mario Engels, die al dook voordat Kostas Lamprou maar in de buurt was.

Lamprou wendde zijn armen af, maar het was al te laat. De keeper werd in de problemen gebracht door zijn eigen verdedigers, die halfslachtig ingrepen en de situatie leken te onderschatten. Engels tikte de bal weg en ging liggen.

Een scheids kan zoiets op snelheid anders interpreteren dan de VAR, die de luxe heeft herhalingen te bekijken. Het bleef echter stil in de oortjes. Zo zie je maar: de VAR is niet volmaakt en ook dat zorgt voor genoeg discussie, maar we hadden die luxe maar wat graag gehad!

Roda-aanhang fluit Schuurs uit
Je hoeft aan Perr Schuurs niet te vragen waar hij vandaan komt. De Limburgse tongval is duidelijk hoorbaar, maar de onderlinge verhoudingen in het zuiden liegen er niet om. Hij heeft een verleden bij Fortuna Sittard en die club is weer een rivaal van Roda. Zie daar de verklaring voor het feit dat Schuurs in balbezit werd geconfronteerd met een fluitconcert vanaf de tribunes.

Het gefluit hield een kwartiertje aan, want toen was er een nieuw slachtoffer gevonden. Arbiter Gözübüyük waagde het om een penalty te fluiten voor een (lichte) overtreding op Huntelaar en toen was het verleden van Schuurs bij de grote rivaal snel vergeten. Resteert de vraag: liet Schuurs zich uit zijn spel halen? Hij maakte een onzekere indruk.

Frenkie heeft zijn avond niet
Een voetballer als Frenkie de Jong noem je veel liever Frenkie dan De Jong. Dat moet je verdienen en Frenkie heeft het zeker verdiend, maar Frenkie had tijdens Roda-uit meer weg van een 'gewone' De Jong dan de o zo getalenteerde Frenkie. Tijdens het inschieten leek er al iets mis. De scherpte ontbrak en schoten op doel belandden op rij dertien van de tribune. Tijdens de wedstrijd trad er weinig verbetering op. Bij iemand als Golden Boy Matthijs de Ligt spot je zulke optredens niet meer, die heeft de ondergrens duidelijk verhoogd.

Maar bij Frenkie was het niet veel. Is dat wellicht het verschil tussen beiden? Hoe dan ook, het hielp vast ook niet mee dat Frenkie last leek te hebben van zijn bovenbeen. Hij wreef er in de tweede helft diverse keren overheen en liep wat te trekkebenen. Overigens was Frenkie heus niet de enige die ondermaats speelde, hoor, daar niet van. Bij lange na niet. Maar het viel ons gewoon op. De wisselspelers zijn niet zomaar B-keus. Je weet van Frenkie dat hij vele malen beter kan.

Voor het eerst geen Van de Beek
Het seizoen is voor Ajax al 31 wedstrijden oud. Bij de vorige dertig potjes was Donny van de Beek van de partij. Was het niet als basisspeler dan wel als invaller. Hij mocht de ontmoeting met Roda JC overslaan en bekeek het duel thuis op de bank, of in bijzijn van Sjaak Swart. Als Donny voor optie B ging, was het ongetwijfeld een lange avond met de nodige scheldkanonnades. Hoe dan ook, er was in de zomer nog twijfel over Van de Beeks rol onder Erik ten Hag, maar als er half december voor het eerst geen beroep op je wordt gedaan omdat er een B-elftal aantreedt, heb je niets te klagen over wat de trainer in je ziet.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >