Nieuws

Trefzeker Ajax simpel langs Superboeren

Ajax heeft zijn laatste thuiswedstrijd van het kalenderjaar simpel gewonnen van De Graafschap. De Ajacieden wonnen met 8-0. Onderstaande zeven zaken vielen ons zoal op in de Johan Cruijff Arena.

16 december 2018 - 16:30
Graafschap1200_800
Dit vrolijke duo maakt zes van de acht treffers. © Pro Shots

Ajax zet de toon via de corners
De elf Ajacieden zetten direct de toon en kregen in de eerste tien minuten meerdere corners die vrijwel allemaal tot de gewenste snelle openingstreffer hadden kunnen leiden. Met name Matthijs de Ligt was enkele keren dichtbij. Dat de bal met het nodige kunst- en vliegwerk steeds werd weggewerkt door de bezoekers mocht gerust een wonder genoemd worden.

De misser van Van Mieghem
Ajax greep De Graafschap vanaf het eerste fluitsignaal stevig bij de strot. De Superboeren werden diep op eigen helft vastgezet en kwamen er eigenlijk totaal niet aan te pas in de eerste helft. Dat zelfs Matthijs de Ligt veelvuldig in het vijandelijk strafschopgebied te vinden was (en niet alleen bij corners) zegt genoeg. Desalniettemin kregen de gasten na tien minuten spelen de allerbeste kans op de openingstreffer. Uit een corner van Ajax counterden de bezoekers razendsnel en mocht Daryl van Mieghem alleen op het Ajaxdoel afsteven. De Amsterdammer strandde echter op Andre Onana die wederom een voortreffelijke redding op een belangrijk moment verrichte.

Ziyech dirigeert Ajax naar ruime zege
Ajax scoorde in de eerste helft drie keer, maar dat hadden er net zo goed al zes of zeven kunnen zijn. Hakim Ziyech bewees tegen de nummer laatst van de eredivisie dat het kwaliteitsverschil wel heel erg groot was. De Marokkaan toonde zijn handelingssnelheid bij de openingstreffer van Dusan Tadic. Ziyech viel, stond op en stak de Serviër een seconde later weg met een prachtige pass. Tadic nam de bal vervolgens heerlijk mee en schoot met rechts via de onderkant van de lat indrukwekkend raak. Zeven minuten later gaf Ziyech de voorassist op Donny van de Beek die op zijn beurt Noussair Mazraoui met een fraaie hakbal in staat stelde de score te verdubbelen. De derde Ajaxtreffer volleerde Ziyech met binnenkantje links zelf achter de kansloze doelman Etemadi. Daarna gaf de Marokkaans ook nog een schitterende steekpass op de opgekomen De Ligt, maar diens schot belandde op de paal. Na de thee was Ziyech opnieuw de gevaarlijkste Ajacied. Eerst belandde zijn vrije trap nog op de lat, maar niet veel later schoot hij alweer zijn negende en tiende treffer van het seizoen binnen. Daarmee is hij nu al trefzekerder dan het gehele vorige seizoen.

Hattrick voor Blind
Niet alleen Ziyech maakte drie doelpunten. Ploeggenoot Daley Blind schoot er na rust ook drie in. Na zijn wonderschone eerste treffer, maakte hij zijn tweede uit een corner van Lasse Schöne waarbij Blind de bal door de benen van Etemadi schoot. In de slotminuut frommelde hij zijn derde er in tweede instantie ook in, wat tot veel lachende gezichten op het veld en de reservebank leidde.

Dolberg staat droog in doelpuntenfestijn
De doelpunten kwamen in de eerste helft niet van de Ajaxspits. Kasper Dolberg begon tegen de Doetinchemmers in de basis, maar viel in de eerste helft vooral op door onzichtbaarheid. De Deen was bovendien naarstig op zoek naar doelpunten. Illustratief in dat opzicht was een moment waarop de spits hij weliswaar afgefloten werd voor een licht duwtje, maar in plaats van een balletje breed koos voor een moeilijk afstandsschot met buitenkantje rechts. Na rust bleef Dolberg duels uitvechten met de boomlange Van de Pavert en werd hij gevaarlijker. Hij gaf de assist op de prachtige 5-0 van Blind, die de bal ongenadig strak in de rechter bovenhoek schoot.

Joeri Cruden zet de toon
De laatste thuiswedstrijd in de Johan Cruijff Arena leverde ook bij het hooghouden gejuich en applaus op. Jeugdspeler Joeri Cruden had totaal geen last van zenuwen en imponeerde door zijn oude hooghoudrecord (1422) te verdubbelen. De speler van Ajax onder 11 legde de lat voor zijn ploeggenoten die na de winterstop in actie komen hoog door met 2818 de koppositie in de strijd om de Richard Witschge Bokaal te veroveren.

Applaus voor Van der Sar
In de rust van de wedstrijd bedankte algemeen directeur Edwin van der Sar de supporters voor hun steun in de eerste seizoenshelft. ‘Sar’ noemde de Europese wedstrijden een hoogtepunt en liet weten dat de steun van de aanhang voor de spelers ontzettend belangrijk is. “We zien jullie terug in het nieuwe jaar. We willen kampioen worden, door in de beker en verder gaan in Europa. Daarvoor hebben we jullie steun nodig.” Het publiek kon zijn dankwoord waarderen en gaf Van der Sar een luid applaus.