Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag bedacht plan om Onana in te brengen pas in Kerkrade

Erik ten Hag is nog lang geen Louis van Gaal, maar het toepassen van dezelfde tactiek gaat hem in ieder geval goed af. De trainer van Ajax volgde het voorbeeld om kort voor een penaltyreeks van keeper te wisselen. En opnieuw stond er een beloning tegenover, want het bleek de juiste keuze.

20 december 2018 - 01:45
hagonanacar
Roda-uit levert Ten Hag ongewenst stof op tot nadenken. © Pro Shots

Het idee bestaat natuurlijk al veel langer, maar Van Gaal was de eerste trainer die het op het hoogste niveau aandurfde: ene keeper eruit, andere keeper erin, puur om in de weg te liggen bij het penalty's nemen. Een verschil was wel dat dit keer, tijdens een bekerduel met Roda JC, een kleine twee uur de reservekeeper onder de lat stond.

Het gebrek aan lengte van Kostas Lamprou mag dan zogenaamd geen thema zijn, als je de uitleg van Ten Hag beluistert, is het dat natuurlijk wel. Het scheelt al een centimeter of vijftien. Plus nog de extra reikwijdte van Onana. De invaldoelman keek een penalty mis en stopte er eentje, waardoor Ajax de reeks met 2-4 won.

“Andre is een imposant figuur, hij heeft een imposante gestalte. En een reputatie als het aankomt op het stoppen van penalty's. Zo'n wissel doet ook iets met de tegenstander. Als je een extra wissel kunt toepassen, moet je die kans grijpen,” deelde Ten Hag met een groepje journalisten. Overigens valt het met Onana's reputatie best wel mee, maar goed.

“Dit was niet het scenario dat we wilden,” vervolgde de trainer, die een invalbeurt van Onana niet op voorhand in de draaiboeken had opgenomen. “We hebben het tijdens de wedstrijd bedacht, ja. We hadden de wedstrijd het liefst eenvoudig gewonnen, maar het is niet anders en soms lopen dingen zo. Dan moet je dit aannemen en ermee verder gaan.”

Ten Hag hield zicht in Kerkrade naar buiten toe behoorlijk op de vlakte, maar het bestaat niet dat hij vrolijk werd van het veldspel van zijn ploeg. Dat leek namelijk helemaal nergens naar. Het principe van een basisspeler of zeventien moet ook maar iets naar beneden worden afgerond.

“Het was een matige vertoning en daar mogen we kritisch op zijn, maar het gaat om het resultaat. Het resultaat was voldoende, want we zitten weer in de koker. Daar ging het om en dat hebben we gedaan. We waren er de laatste weken goed in om compacte tegenstander kapot te spelen, maar dit keer lukte dat niet.”

Mag het misschien iets kritischer, Erik? En hoe moet dit zondag tegen FC Utrecht? “Als we iets niet voor de volle honderd procent doen – dat was duidelijk het geval, op het gebied van concentratie en andere zaken in teamverband – werkt het niet en is het niet goed genoeg. Het wordt zondag een totaal andere wedstrijd, met een totaal andere focus. We moeten zorgen dat we topfit zijn en de extra hersteltijd goed benutten.”

  • Is Onana jouw Ajacied van de Wedstrijd, of desnoods Ajacied van de Penaltyreeks? Stemmen maar!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >