Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Nieuw Europees toernooi kost eredivisie plekken in Europa League

De opzet van Europese toernooien gaat in de toekomst op de schop. De Champions League blijft voorlopig zoals we die kennen, maar in de Europa League en Europa League 2 gaat het een en ander veranderen. Ook voor de eredivisie.

03 december 2018 - 14:14
toernooidriecar
Het zou fijn zijn als niet alleen Ajax punten scoort voor Nederland. © Pro Shots

Huh wat, Europa League 2? Jazeker, de Uefa komt wederom met een derde Europees toernooi en dit heeft voorlopig de werktitel Europa League 2 gekregen. Dat klinkt niet direct als een toernooi dat je heel serieus neemt, dus er komt vast nog een andere naam.

Hoe dan ook, het was geen groot nieuws meer dat er een derde toernooi aan zat te komen. Dit was namelijk al uitgelekt en daardoor een publiek geheim. Wel nieuw zijn enkele details over de opzet van het toernooi.

Zo is het plan om de Europa League iets in te krimpen, van 48 naar 32 deelnemers. En dit heeft gevolgen, onder meer voor de eredivisie. Nederland heeft nu nog drie tickets voor de (voorronde van de) Europa League, maar dit kan wel eens tot eentje beperkt gaan worden.

De andere twee tickets, normaal gesproken weggelegd voor de nummer vier en vijf van de eredivisie, geven in de toekomst toegang tot de voorronde van de Europa League 2. Dit klinkt niet direct als een vooruitgang, maar dan moet er buiten Ajax ook maar eens gepresteerd worden.

De Europa League 2 is bedoeld als vangnet voor clubs die zich niet weten te plaatsen voor een van de andere toernooien. Als je onderuit gaat in de voorronde, degradeer je naar een lager toernooi. Zo kan het gebeuren dat je het seizoen aftrapt met de hoop Champions League te spelen om vervolgens in Europa League 2 te eindigen.

Weet je nog dat Ajax vorig seizoen onderuitging tegen Rosenborg BK in de jacht op een ticket voor de Europa League? De Ajacieden stonden toen met lege handen, maar vanaf seizoen 2020/2021 verandert dit. Als je dan de strijd om de play-offs verliest, krijg je een plekje in het derde toernooi. Zo heb je een grotere kans op het spelen van een groepsfase.

Het voortraject van de Champions League lijkt voor Nederland voorlopig ongewijzigd te blijven. Als het Nederland lukt om dankzij Ajax elfde te blijven op de landenranglijst van de Uefa, gaat de kampioen waarschijnlijk weer rechtstreeks de CL in, terwijl de nummer twee instroomt in de tweede voorronde.

Een en ander hangt echter af van de prestaties van Nederlandse clubs ten opzichte van deelnemers uit Oostenrijk en dan met name Red Bull Salzburg. Een wekelijkse update is een wat vermoeiend verhaal, aan het einde van het seizoen kijken we wel verder.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >