Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Eiting kritisch op eigen prestatie tijdens bekerduel in Kerkrade

Carel Eiting lag er een poosje uit met een enkelblessure, maar stond woensdag tegen Roda JC weer in de basis. Hij mocht gelijk 120 minuten aan de bak en zag Ajax via penalty’s doorstoten naar de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi.

20 december 2018 - 10:39
Eiting-roda-1200
Eiting en Ajax beleefden een lastig avondje in Kerkrade... © Pro Shots

Mag ik je feliciteren of is dat overdreven na een avond zoals deze...?
“Je mag me wel feliciteren want we zijn door en daar gaat het uiteindelijk om. Zo simpel is het, maar de manier waarop was niet perfect, zeg maar...”

Is er sprake van opluchting? Als je deze had verloren, dan had je het wel voor je kiezen gehad de komende dagen...
“Ik ben wel heel blij dat we door zijn ja. Echt heel blij. Maar ik sta hier wel met een apart gevoel na zo’n avond. We moeten nu door naar Utrecht-uit en het heeft geen zin om urenlang na te rouwen, maar je moet wel goed kijken naar wat er is gebeurd vanavond. Roda speelde met een opgetrokken muur en daar hadden we het nu toch erg lastig mee.”

Ik zag heel voorzichtig wat handjes de lucht ingaan toen jullie na afloop richting het uitvak gingen. Aan de ene kant durf je niet te juichen, maar aan de andere kant ben je wel blij. Is dat een moment van dubio?
“Als ik even voor mezelf spreek: er gaat zo veel door je hoofd tijdens de wedstrijd en je hoopt zo erg dat je wint, maar dat lukt dan niet binnen negentig minuten. Dat moet je opeens een verlenging spelen, waarin je het ook niet over de streep trekt. Met die penalty’s gebeurt er dan hartstikke veel. Als je dan uiteindelijk wint, dan is er heel veel opluchting, maar je denkt ook aan wat er allemaal is gebeurd.”

Als het dan zo moeizaam gaat, ga je dan als team ook steeds meer tegen jezelf voetballen? Was er sprake van verkramping?
“Misschien dat dat gebeurde, dat weet ik niet. Ik had niet per se dat gevoel. Ik had juist het gevoel dat we in de tweede helft aanhikken tegen die tweede goal en dat had ik ook in de tweede fase van de verlenging. Misschien ga je dan tegen jezelf voetballen, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je probeert gewoon te doen waar je invloed op hebt en dat is elke bal zo goed mogelijk spelen.”

Ik kan me voorstellen dat je zo rustig mogelijk wilt blijven, maar je ziet ook die klok doortikken in je nadeel...
“Ik probeer tijdens de wedstrijd niet aan de klok te denken. Ik probeer vooral zo goed mogelijk te doen wat ik moet doen. Het heeft echt geen zin als ik naar de klok ga kijken.”

Hoe kijk je terug op je eigen optreden?
“Ik vind het altijd lastig om direct na de wedstrijd een analyse over mezelf te geven. In de eerste helft verlies ik tot twee keer aan toe de bal in het midden en dat is gevaarlijk. Dat was voor mezelf gewoon heel vervelend en dat moet er natuurlijk uit. Als je tegen zo’n muur speelt, dan ziet het er soms allemaal wat saai uit. Er lag niet heel veel ruimte voor heel creatieve dingen of ik heb die momenten misschien te weinig gezien. Ik heb geprobeerd om te zoeken naar de ruimtes en de diepte. In de tweede helft ging dat wat makkelijker, ook door een betere veldbezetting. Toen kwam ik ook beter tot mijn recht.”

'Vooral met mijn optreden in de eerste helft was ik niet blij'

Maar mag ik voorzichtig opmerken dat je wel eens betere wedstrijden hebt gespeeld?
“Ja, zeker, zeker. Vooral met mijn optreden in de eerste helft was ik niet blij.”

Is het voor jou nog zoeken naar het juiste ritme? Je hebt er een tijdje uit gelegen met een enkelblessure.
“Ja, maar ik krijg nu de kans en dus moest ik nu gelijk proberen om te overtuigen.”

Toch kan ik me wel voorstellen dat het moeilijk was. In de voorbereiding op het seizoen was je topfit en had je veel getraind voor jezelf. Dan sta je waarschijnlijk toch even wat makkelijker te ballen dan tijdens zo’n wedstrijd als vanavond.
“Het was zeker lastig, maar ik ben nu gewoon topfit en die 120 minuten heb ik ook gewoon volgehouden, dus daar lag het ook helemaal niet aan.”

Heb je fysiek nergens meer last van? Ik zie een pak ijs om je knie...
“Nee hoor, het is allemaal wat stijf na 120 minuten spelen. Ik kon gewoon vrijuit spelen. Anders zou ik ook niet in de basisopstelling hebben gestaan.”

Hoe heb je de penaltyserie beleefd?
“Als je ziet wie bij ons de penalty’s nemen, dan heb je daar op voorhand wel vertrouwen in. Ik had veel vertrouwen in de jongens en in onze keeper. Als die eerste penalty van Roda gelijk misgaat, dan helpt dat ook mee.”

Was je blij dat je zelf niet aan de beurt kwam?
“Ik vind het nooit erg om een penalty te nemen. Het was niet nodig en het was vooraf ook niet besproken of ik één van de vijf zou zijn.”

Waar hoop je op met de loting?
“We gaan het wel zien. Je hebt geen invloed op de loting, dus het heeft geen zin om op een bepaalde tegenstander te hopen. Als groep willen we heel graag de beker winnen. We zien het als een belangrijke prijs, maar wie we nu loten maakt mij niet uit.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >